сряда, 14 септември 2016 г.

ДЕЛА ЯНУАРИЕВИ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ….!!!

Още пролетта писахме за действия на архимандрит Януарий в Свиленград. Тогава още изразихме съмнения, че има неща, които се случват около този монах, които ще разлютят властимеющите в БПЦ-то и най-вече в епархията на митрополит Галактион. Е, нещата се сбъднаха, така, както прогнозирахме.

„…В навечерието на големия Господски празник Въздвижение на Св. Кръст Господен Старозагорска Митрополия освободи архимандрит Януарий като предстоятел на храм" Св. Йоан Рилски Чудотворец"-Свиленград, като му забранява да служи в пределите на Старозагорска епархия…”, се казва в официално съобщение.

„…Отец Януарий, който беше игумен на шипченския манастир, беше енорийски свещеник в Свиленград, в храма „Св. Йоан Рилски”. Именно на него на гости са били архимандритите Антим и Неофит…”, писахме през пролетта. Всъщност, тези двамата, където и да отидат, стават странни неща!

Наскоро беше обявено, че единият ще става игумен на Кладнишкия манастир, където действащ си е йеромонах Рафаил. Дали пък именно двамата така наречени „свободни” монаси, които НЕ СА отпуснати от Видинска епархия, не са онези вестители на лоши новини, сега – и за архимандрит Януарий…!?

„…Припомняме, че отец Януарий беше свален от игуменство от Шипченския манастир, от архиерея си. Хора от енорията в Свиленград споделят, че често засичат там архимандрит Автоном, брат на същия този Шипченски манастир…! Това отново става без благословението на архиерейския наместник, нито на Митрополията…”, писахме отново през пролетта. С една дума, печеше се „яйцето”, само че на ду….ето… на Януарий….и в един миг през септемврий…го „опекоха”  като го освобождават…!

Да започнем от статията в http://e-svilengrad.com/, която не искам да коментирам като стил и маниер. Това е текст, който е писан от човек, който не е журналист. Там се изразява „…съмнение, че пратениците на владиката изпълняват божията воля.”!!! Ама моля Ви се, става дума за уволнение на служител, каква Божия воля намесват тук авторите, особено пък в „журналистическа” статия…!!! Говорим за прагматика, а не за Богословие, уволнението е формален факт от Кодекса на труда, а не – чудо от Евангелието!

Наивен по детски е такъв опит за защита, дори и наистина Януарий да е станал жертва на неправомерно действие. Е, едва ли Божия воля трябва да се ангажира, вместо да се търси административен лост/лостове за въздействие, ако някой наистина иска да му помогне…!

И още нещо, отец Януарий е знаел за отношението на владиката си към него, още когато е бил свален от игуменство от Шипченския манастир, именно от архиерея си. Е като го знае, защо дърпа дявола за опашката, за какво му бяха Автоном, Антим и Неофит, …за какво…, за да се докара до тук ли…!?

Появиха се и коментари, че подписът на митрополит Галактион не бил негов, защото бил различен от преди. И тук малко се търси под вола теле, а под вола, знаем че е не точно телето…!

Ами нормално е човек с няколко инсулта да пише по-трудно и по-различно от преди болестта си! Второ, ако някой има съмнения, че има законови нарушения с подписа на владиката, нека да го каже и да го докаже, защото иначе е слух…!

И накрая, нашият коментар:

Архимандрит Януарий е достатъчно известен и познат в общността, в  която е бил. Запознати сме и с дейността му в манастира, за която не сме чули да има някакви съществени проблеми. Знаем разбира се и за теми от личния му живот, които е повече от ясно, че няма как да коментираме тук и сега, а и те не се отнасят до дейността му. Проблемът е, че когато някой сам не се пази, няма кой да го пази. Господ дава, ама в кошара не вкарва, казва народът…!

Казусът не е напълно ясен, защото колкото и опити да сме правили през последните месеци, за да се доберем до някаква, макар и малка информация от Старозагорска епархия, там мълчанието е пълно. Няма телефон, на който някой да отговаря – и на митрополита, и на викарийя му, какво да говорим за протосингел, или дори и чистачката…! 

Информация за здравословното състояние на митрополита сме събирали от няколко болници и десетки лекари, като към момента не е ясно, къде е, как е и в какво разположение се намира.

С една дума, Старозагорскта епархия е по-информационно пазена и от Пентагона в САЩ, впрочем като почти цялото БПЦ. Заради това не можем да предоставим и гледната точка на епархийския ръководител по този случай, както и не можем да съберем повече и допълнителна информация от извора, защото той просто действа дистанционно от една паралелна реалност, в която очевидно действа голяма част от родното ни БПЦ! 

За фейсбук-групата "Православни новини"


Няма коментари: