сряда, 12 октомври 2016 г.

СИНОДЪТ СРЕЩУ РОДНИТЕ „ВЛЪХВИ” – РУНД ПЪРВИ!

Богословът и преподавател по Нов Завет в Софийския университет проф. Иван Желев, преподавателят от Богословския факултет също от Софийския университет доц. Дилян Николчев и философът проф. Калин Янакиев щели да бъдат отлъчени от Църквата…! Тази „новина” плъпна из социалните медии още преди седмица-две, когато потърсихме и доцент Николчев за коментар по темата. Ето какво ни каза той тогава:

-         Доц. Николчев, появи се информация, че имало някакъв списък за отлъчване от Църквата на някои учени и богослови, сред които сте и Вие. Вярно ли е това и какво знаете Вие по този казус?

-         И аз чух такова нещо, но не мога да Ви кажа повече…!

-         Поне причините знаете ли, в какво Ви обвиняват точно, защо се иска такова нещо, което е доста крайна мярка от страна на Църквата, ако е вярно, разбира се!?

-         Не, не, не знам нищо, не мога да Ви кажа, в смисъл, не обръщам внимание.

-         А евентуално, какви биха били последствията за Вас, ако се предприемат такива мерки спрямо набелязаните за отлъчване?

-         Това е абсурдно /смее се. – бел. на ред./, да ме поставят мен и примерно други мои колеги, добри или лоши, да ни поставят на едно равнище…абсурдно е! Има една групичка, ултраси да ги наречем, събрали са някаква подписка, не зная от колко човека.

-         Какво точно искат от Вас?

-         Не знам, какъв е текстът и какви са им аргументите.

-         А Вие ще предприемете ли някакви мерки във Ваша защита?

-         Аз нищо не зная, за да предприема мерки. Не зная дали Синодът ще решава въобще, какво ще решава, не мога да Ви кажа.

Това сподели с нас доцент Николчев. Ние обаче днес се питаме, всичко ли оправи Църквата ни, та опря до имена, които са символи, за богословската наука…!? Добри, лоши, това са имена, които когато се споменат, всички изпитват респект, защото знаят, защото са специалисти, защото са и експерти, защото просто имат позиция, която не е задължително да съвпада с просъветската позиция на Синода ни!

Всъщност, дали пък именно тук не е проблемът, Синодът ни не обича някой да мисли повече от него, пък Желев, Янакиев и Николчев мислят повече от него и това е проблем, който вероятно може да се реши с едно отлъчване…!

Къде обаче, питаме ние, е позицията на Синода за епископ Игнатий Проватски, който обвини самият патриарх в какви ли не прегрешения, който обяви, че митрополит Кирил Варненски бил удушен….!? То Синодът не може да се оправи със своите си хора – епископите, че тръгнал да се разправя с учените!

Това е малко като настояването за архиепископ Ростислав за Чехия и Словакия, те руснаците толкова не скачаха за него, ние обаче поставяме условие, при това на Вселенска патриаршия, ако не го припознаят, няма да участваме на събора и какво…съборът стана и без нас, но да не връщаме тази тема, защото е болезнена! Даваме само пример, че когато Синодът ни иска да се занимава с несвойствени за позицията му теми, в това определено е цар на царете!

„Не ми е известно да има подписка за отлъчването им. При мен такава няма, каза главният секретар на Синода архимандрит Герасим”, пише вестник „Монитор” и сигурно е така. Питаме обаче, как ние знаем за такава подписка, пък не сме главни секретари на нищо…!? След като социалните мрежи гъмжат от информация, архимандритът от Марс ли пада…!? Как може да не е чул?! Вярно е, че не е работа на главния секретар на Синода да следи слухове по фейсбук, вярно е обаче и това, че той е длъжен да е запознат, особено когато става дума за такива изявени личности, като Желев, Янакиев и Николчев, все пак той е главен секретар на Синода, а не някакъв Атонски отшелник..!

Явно Ловчанският митрополит е доста по-запознат от архимандрита, нищо че е чак в Ловеч…! „Действително има подписка, изпратена и на всички архиереи преди заседанието на Синода, което ще е следващата седмица, но в нея не се иска отлъчване”, казва Гавриил Ловчански пред „Монитор”.

Значи подписката е изпратена на всички архиереи, а главният секретар на Синода не знае нищо,…защо…!?

И така, ще почакаме да видим, дали Синодът ще се заеме с „тримата влъхви” на родното Православие, какво ще реши, или отново ще изпадне в старческо умиление по Ростислав, или по някой друг архиепископ, на  долината Маринера на Марс, например…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: