неделя, 30 октомври 2016 г.

ЗАДАВА СЕ ПОРЕДНИЯТ МРЪСЕН ЦЪРКОВЕН СКАНДАЛ - РОЗОВА МЪГЛА ОКОЛО ИЗБОРИТЕ ЗА ВЛАДИКА НА ВЕРЕЯ…!

Грандиозен скандал се задава отново в Църквата ни, който ще гръмне някъде в края на ноември, или в началото на декември месец 2016-та, точно когато се очаква да се проведат изборите за нов Старозагорски митрополит!

Един от най-вероятните кандидати за поста и в същото време спряган в средите на Църквата за основен претендент за „трона” във Верея е Браницки епископ Григорий, който в момента е софийски викарий, но преди това беше игумен на Троянския манастир.

Наши отлично информирани източници, от средите на Църквата /!!!/, ни информираха, че се готви компромат с въпросния скандал, който трябва косвено да „удари” именно епископ Григорий Браницки, за да може друг епископ, от другия така наречен лагер, за лидер на който се приема един от най-влиятелните ни митрополити от Южна България, да има предимство при избора на нов владика на Верея!

Проблемът е, че срещу епископ Григорий  трябва да се изправи другият "Велик" епископ, който е много влиятелен и който е от лобито на въпросния митрополит, за да може по този начин митрополитът да увеличи и без това почти пълната си власт в Синода, по време на гласуванията.

За какво собствено става дума?

Нека си припомним, как при избора за нов митрополит на Варна, преди три години, именно в края на годината – през декември 2013-та, избухна друг подобен скандал преди тези избори – през ноември месец същата година! Тогава същият епископ, който беше в същото лоби на същия митрополит от Южна България, се опита да заеме „трона” във Варна, и именно тогава лъсна скандалът, поводът за който беше от началото на годината...!

Тоест, месеци наред „раздаващият картите” е държал буквално на „стенд бай”-режим скандала, докато дойдат изборите за владика във Варна и именно тогава бомбата гръмна! Сега действието е по абсолютно същия сценарий. Идват избори за нов митрополит в Стара Загора. Отново имаме подготвен и държан на „стенд бай”-режим скандал, който също има повод от преди много месеци – от почти началото на настоящата календарна година! Тоест, почеркът е абсолютно същият и нямаме основание да се усъмним, че и действащите лица са абсолютно същите, дори става дума за същите хора, които трябва да се „взривят” ритуално, образно казано, за да се удари отново косвено същият епископ Григорий Браницки, който отново е спряган сред основните претенденти на предстоящите митрополитски избори..!

Е, няма как да ни убедят, че това невероятно наслагване на имена, факти, действия, почерк, организация и избор на „лимонка”, са случайни, няма как всичкото това да е просто една случайност, при която фактите се навързват буквално пред очите ни…!

Питаме се обаче, дали това е начинът един епископ да се бори със зъби и нокти срещу друг епископ, за да го измести, като го уязви, макар и косвено…!? Питаме се още, що за митрополит ще е този въпросен епископ, който по този гнусен и долен начин води предизборната си кампания не с черен, а направо с катранен PR..!? Питаме се още, до кога изборите за митрополит в БПЦ ще са продукт на такава нетрадиционна кампания, в която летят ”килимявки” и кирливи „раса”/”ризи”…!?

Мисля, че всеки, който се интересува от Църквата и проблемите в нея, се досеща, за действащите лица, които тук не са назовани поименно, защото няма и нужда, те са ясни, те са емблематични, те са до болка популярни – единият – епископа – с безкрайните си пиянски изстъпления, гонен от кръчми до един от големите ни ставропигиални манастири и замерян с чаши, излагал се нееднократно не само като обикновено църковно пиянде, ами направо като перекенде…!

Митрополитът пък, за чийто лагер стана дума, също е доволно известен на всички със своето „свръхправославие” и със заклеймяването на какво ли не, незабелязвайки гредата в окото си, но виждайки сламката в окото на другия…!

Всички знаем, кой, кой е, какъв е, какво прави, да…, всички го знаем и повечето си мълчат, като газово злоупотребили с ограниченото въздушно пространство в трамвая…! Пишем си едни статийки, посипани с розова водица, ароматизирани с тамянче, при това от Йерусалим и си мислим, че помагаме на Църквата, като си затваряме очите, ами не, не й помагаме, защото злото се изкоренява с изобличаване, а не като си правиш „Трайко Китанчев”…!

Целта на скандала, който се готви за края на ноември, или началото на декември 2016 г. има освен косвен адресат – да удари единия от основните кандидати за „престола” в Стара Загора, но така също има и групов адресат. Необходимо е да се окаже натиск, именно чрез този скандал, върху избирателите, които ще гласуват за новия владика на Верея. С една дума им се казва: „…Ето го този епископ не става, заради него става този скандал, защото си е затварял очите! Гласувайте за другия епископ и няма да има последствия за Вас, така, както имаше такива през 2013-та, когато се избираше новия митрополит на Варна!!!” и когато гръмна предишния, напълно идентичен с готвения сега скандал.

Това е логиката, когато аргументите на парите се изчерпат, идват аргументите на скритата, пасивна агресия, а когато и тя не се окаже достатъчно ефективна – какво следва тогава….!? Открито насилие ли…!? Следете новините и ще видите, как се прави катранен PR по време на избори за нов митрополит през 2016 г….!

Нека да примопмним, че ако доверието в Църквата през 2013-та беше около 80%, след скандала тогава то се срина да към 40%. Готвеният скандал за края на 2016 г. вероятно ще се окаже още по-пагубен и от предишния, защото някой очевидно иска именно това, да срине авторитета на родното ни БПЦ до нива на пълно безразличие. Очевидно това е пъклен план и този план удря не само по авторитета на Църквата, но и по авторитета лично на патриарха, на вярващите, на всички нас…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: