петък, 21 октомври 2016 г.

ЕДНА ЗАГАДЪЧНА ЕМИГРАНТСКА ИСТОРИЯ С МНОГО НЕИЗВЕСТНИ

Снимка: Българска федерация
по борба. 
„…Тръгнахме за Лос Анжелис. Приготвихме се за вечеринка. Това беше първата ни вечеринка в Америка. Не беше добре организирана и не беше много посетена. Някои от българите я бойкотирали. Седнахме и дойде бюфетчика, който е съдържател на клуба. Запознахме се. Той ни представи съпругата си, която беше австралийка. Той избягал през 1949 г. от България. Бил е съдържател на ресторанта „Ариана” на езерото до Орлов мост в София. След национализацията, през Цариград той успял да избяга в Австралия. В България е бил борец и се е състезавал. Казва се Чамов. В Австралия престоял едва 4-5 години и с жена си се прехвърлили в Калифорния. От време на време организирал състезания по борба. Посещава и всички състезания, които се провеждат в Лос Анжелис. След това с него говорихме, кои спортисти от по-старите познавам и аз. Оказа се, че имаме общи познати. Той обаче остана недоволен от вечеринката и си тръгна. Тръгнахме си и ние…”.

Това е фрагмент от пътния дневник, който Георги Иванов си води, по време на посещението си в САЩ през далечната 1971 г, на гости на неговата сестра Цветанка.Действието се развива на 27 февруари, събота. Всъщност, в тази кратък разказ става дума за известния наш спортист Никола Чамов.

На твърде интересна информация се натъкнахме при търсенето на допълнителна информация за Никола Чамов, в сайта http://desebg.com/. Тук се споменава разказът, в документален вариант, на началника на девети отдел в Шесто управление на „Държавна сигурност”. Това е докладна записка от майор Нешо Нешев от 29 август 1983 г. Въпросният докладва, че от 11 до 13 август същата година, в Лос Анжелис се е провело световно първенство по свободна борба за младежи, на което е присъствал като формален организатор по борба към БСФС /спортния съюз в България в онези години/. 

По-нататък Нешев докладва, как в залата по време на състезанието са се появили седем българи, които аплодирали нашите и съветските състезатели. Така агентът от тайните служби установява присъствието на Никола Чамов. За него той разказва, че е: „…на 72 години, от гр. Панагюрище, живеещ в района на Холивуд….Представи се както бивш български състезател по борба, взел участие в олимпийските игри през 1936 г. в Берлин. След 9 септември 1944 г. бил член на висшия спортен съвет…През 1948 г. бил изключен от спортното движение в НРБ. По този повод отправи завоалиран упрек към тогавашното ръководство на спортното движение у нас. …


След изключването му…заминал за Австралия, където отворил ресторант с шоу-програма, а след това отишъл за Холивуд. Изрази голяма желание да заведе цялата българска група в Холивуд, за да „покажел” забележителностите на този квартал. …Един от другите българи – Ганчо Доневски, ми сподели „под секрет”, че Чамов е милионер, един от най-богатите българи в Лос Анжелис…”.

Нешев продължава разказа си, като казва, че веднага след състезанието тръгнал с колата на Чамов. Той разхожда няколко човека от делегацията и накрая настоява да ги покани на вечеря, за да „поприказват”, както в кавички поставя тази дума самият Нешев, който продължава разказа си така: „…Домът му се намира съвсем близо до Българския културен център в Холивуд. Щом седнахме на масата Чамов запита директно всеки от нас какъв е….По време на вечерята /Чамов/ се стремеше да се самоизтъкне като бивш борец от голяма класа. С различни въпроси успях да установя, че след спечелване на прилична сума в Австралия, Чамов пристигнал преди „доста” години в Холивуд, закупил две къщи и два магазина. Една от къщите и магазините давал под наем, който бил от порядъка на 40 000 щатски долара годишно. През 1982 г. идвал със съпругата си у нас, за да „разгледали страната”. Не изказа мнение, как намира България след повече от 30 годишно отсъствие…”.

По време на вечерята Нешев неколкократно се опитва да насочи вниманието към Българския културен център в Холивуд, за да разбере неговото ръководство и състав. Това, което установява е, че Чамов е член на ръководството, но не разбира, кой е председател на тази организация на нашите емигранти. Разбира също, че в Холивуд живеят около 2 хил. български емигранти. Описва също, че самата сграда е с височина 2-3 етажа и около 200-250 кв. м. площ.

Нешев специално отбелязва, че в една от стаите на Чамов е изграден нещо като български кът – „камина и рафтове с предмети от българския бит”.

„…От кабинетното изучаване на Никола Чамов се установи, че същият е роден на 28 декември 1916 г.”, докладва Нешев, който все пак в последствие установява, че Чамов е бил председател на Българо-Американския културен център в Холивуд. Той отбелязва в доклада си, че Чамов е „обработвал български граждани към невъзвръщенство”.

Ето това е начинът, по който са били представяни българите в чужбина и особено в САЩ – съмнителни типове които „обработват български граждани към невъзвръщенство”! Отново се появява тази отвратителна дума „невъзвръщенство”, с която беше дамгосано едно цяло поколение българи, които приеха да живеят далече от родината си, но свободни!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на вестник „България” в София

1 коментар:

Анонимен каза...

Може би като журналист ще се опитате да разберете каква е съдбата на Българския културен клуб в Лос Анджелис в момента.