четвъртък, 20 октомври 2016 г.

КОЙ ИСКА ЦЕНЗУРА И В ЦЪРКВАТА…!?

Напоследък темата за злословието по адрес на Църквата отново сякаш стана актуална. Всъщност, този спор е погрешен от самото си начало. Тук не става въпрос да осъждаме Църквата, още по-малко пък да злословим по адрес на нея. Всъщност, възможността да се извика „достоен” или „недостоен”, по време на епископска хиротония, което евентуално да спре провъзгласяването на епископа, по същество е ПРАВО ЗА ОЦЕНКА, това е акцентът на темата.

Повечето от коментаторите, които изказваме мнение по темата за Църквата не целим да оклеветим институцията, недай Боже самия Него…! Става дума имено за оценка, не за осъждане или злословене, а имено за ОЦЕНКА, при това оценка на служители и на дейности в Църквата, а не на ритуали и тайнства!

Точно оценка се дава, когато се вика „аксиос” или „анаксиос” и от миряни…! Е, какво е това, да не би това да е официализирано злословие, което самата Църква допуска спрямо себе си…!? Разбира се, че не, това е оценка, право на мнение, лично мнение, което изразява определена позиция...!

Странно е, защо някои хора, предимно от Църквата, естествено, толкова много се притесняват от критика. Какво толкова ще се случи, ако някой архиерей понесе критика за дадено негово действие!? 

Папата неотдавна разобличи именно по критика и оценка на миряни цял един епископ, „епископът на разкоша”! И какво трябваше да правят миряните спрямо този мегаломан, да си траят, защото така трябва, а онзи да си тъне в безсрамен разкош и тогава Църквата ще просперира….!? Да, ще просперира, но не и духовно!

Всъщност, лишаването на всеки от правото му да дава оценка и да коментира църковни дела издава всъщност страх. Страхът е слабост, а слабостта е омерзение!
Нима сме толкова безмозъчни, че някой, по неясни причини самоволно решава да ни лиши от правото ни да мислим!? Да именно това е проблемът, някой иска да ни лиши от правото ни да мислим, заради това и когато дадем оценка, или просто мнение, веднага някой напада като бенгалски тигър – сквернословим, нападаме Църквата, обиждаме….! Не, просто – мислим, това е …..!!!!

Интересно, КОЙ и защо има интерес да чете едни безвкусни публицистични блудкажи, облажаващи архиереите и свещенослужителите за щяло и нещяло!? КОЙ иска да пише и да възпроизвежда безсолни и попрегорели журналистически излияния, в стил шестата петилетка в „Кремиковци”…!? КОЙ предпочита формалните празнично-предпразнични панегирици, които нямат директен адресат, а са предназначени за обща блюдолизническа употреба!? КОЙ, е готов да се подложи на четенето, ама и писането, на текстове, които никой няма да прочете, а просто ще ОТчете, не за друго, а защото думите определено са се вмирисали на попрестояли на слънце яйца!? КОЙ,…КОЙ  е този, КОЙ иска да се информира за събитията в Църквата не обективно, а чрез прикритата действителност, недобросъвестната СВИНОвинарщина, ограничената свобода на мисълта и словото…КОЙ…!?

За това говорим, да имаме право да мислим, да оценяваме и да се изказваме свободно. Това е свобода на личността, останалото е закостенял опит да се прославя непрославимото бездействие, зад което се крие слабохарактерност, мимикрираща безличност и интелектуална недомасленост!

Иначе казано, който има какво да каже, нека има ПРАВОТО да го каже, като застане с името си и с бекграунда си зад думите! Който няма какво да каже, вместо напевно да кудкудяка от сенчестия сеновал на битието си, снесъл поредното микрояйце, по-добре да замълчи и да слуша, белким се научи…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: