вторник, 11 октомври 2016 г.

ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ: „КОЙТО ПЛАЧЕ – ПАПКА...!”

Снимка: plevenzapleven.bg
Никога не е било коректно да сравняваме заплащането на един учител с това, в която и да е друга професия, само че, понякога нещата се набиват на очи и това води до директен сблъсък с бързия влак, както се казва. Така е и този път.

„…Медицинските сестри ще получават най-малко 750 лв. (600 лв. досега), а старшите медицински сестри – 810 лв. (660 лв. досега)…”, пише expert.bg, цитирайки информация от bTV.

Това добре, медицинските сестри, разбира се, полагат изключително важен труд, понякога жизненоважен и това никой не оспорва. Заплатите им трябва да са не 750, а поне още три пъти по толкова, защото го заслужават. Само че, едва ли е нормално едни безспорни специалисти, каквито са медицинските сестри, които обаче са с полувисше образование, да получават повече от един учител, който освен, че е с висше образование, също изпълнява работа, която е жизненоважна за бъдещето на цялото общество…! Ето това е проблемът у нас , при това от години, ние не знаем, как, кога и с колко да наградим труда, особено, когато става дума за жизненоважен труд.

Да, всяка професия е важна, всяка професия произвежда определен видим, или невидим продукт, който има своето неотменимо място в бъдещето, здравето или сигурността на социума, само че, когато се натрапват такива примери, когато един безспорен специалист ще получава повече от друг безспорен специалист, който обаче има по-високо образование, тогава се питаме, какви са критериите, какви са мотивите и какви са план-разчетите, за да се пренебрегне труда на висшистите – учители и да се даде на безспорно заслужаващите медицински сестри!?

Дали пък, както е обичайно за нашите географски ширини, който вика най-силно, той получава най-много,…за да спре да вика…!?

Един от предишните ми лични лекари се оплакваше, че получава 400  лв. на месец. В същото време по три пъти в годината почиваше на Малдивите!!! Е, питам се, как става това с 400 лв. на месец, освен ако това не е само един от десетте такива доходи за него..!? Това обаче са лекарите, медицинските сестри наистина бяха срамно и направо безсрамно ниско платени.

Да, повтаряме, те заслужават дори и повече заплащане от обявеното, но когато то надвишава това на учителите, някак става странно, защото не е ясен механизмът, или пък ако е ясен механизмът, не е ясен мотивът!

Какво трябва да се случи, за да получат и учителите такива заплати ли, ами явно трябва да викат по-силно! Бебето, когато иска да яде - плаче, ако не плаче, може и да не се сетят да го нахранят!


Ако това е схемата на действие, явно предложението за увеличение на заплатите на учителите по време на последния учителски събор, което не беше съгласувано с премиера и финансовия министър, се оказва, че е правилна тактика, защото ако не си искаш, няма и да ти се даде…!

За teacher.bg

Няма коментари: