сряда, 9 септември 2015 г.

ЩАТЪТ КАТО ОГРАНИЧАВАНЕ НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО?

Някои от родните електронни медии освободиха така наречените „външни журналисти” и продукциите, които те представяха в телевизиите. На тяхно място се появиха „щатни журналисти”. С една дума, външните продукции отпадат, за да се настанят на тяхно място предавания на журналисти, които са на щат в дадената телевизия.
Това обаче поражда някои въпроси.

Дали пък по този начин няма да се ограничи свободата на словото!?

Когато един човек е външен автор, когато идва отвън, когато не е обвързан с трудов договор за конкретно месечно възнаграждение, сякаш тогава свободата на изразяване е по-голяма, защото не е чак толкова зависим. Когато журналистът има директен ангажимент към „началници” в дадената медия, тогава сякаш повече трябва да се съобразява с конкретни препоръки в непосредствената ситуация.

Всички сме били свидетели, къде волни, къде неволни, на моменти, когато в слушалката на „говорителя” някой неистово крещи, какво да пита, или какво да не пита…, това се е случвало дори с емблематични имена на водещи на гледани коментарни рубрики и предавания…!

Това обаче може да стане, само когато журналистът е на щат. Едва ли подобно „комуникиране” може да се приложи в ситуация, когато „говорителят” е от прословутата външна продукция.

Няма да даваме конкретни примери, за да не се почувства засегнат някой, не това е целта ни, целта е да обърнем внимание и да поставим акцент.

Далеч не целим внушение за ограничаване на свободата на словото, напротив, просто разсъждаваме, дали по този начин, с намаляване на „външните автори” и засилване на „щатните”, това няма да се отрази зле на целия процес на информираност в едно гражданско общество.

Колкото и да има добронамереност, колкото и „началниците” да не търсят възможност за директна намеса, все пак, изкушенията понякога са непосредствени – случайно или неслучайно…!

Казват, че когато не искаме някой да ни бърка в буркана с мед, просто завинтваме капачкта!

Усещането днес, когато от някои телевизии отпаднаха наистина знакови имена на водещи журналисти е, че сякаш капачката е отвинтена…!


Вярно, на пазара има много видове „мед”, само че няма ли опасност по този начин в един момент да има много „мед” но все от един вид…!?

За sbj-bg.eu

Няма коментари: