понеделник, 14 септември 2015 г.

АМЕРИКА КАТО ПРИЧИНА ЗА СЮНЕТИТЕ В БЪЛГАРИЯ…!

През 1964 г. излиза „крупният” труд на Исмаил Джамбазов, в който сюнетчийството е определено като „варварски акт” и проява на „турския буржоазен национализъм” в България. Най-критичното описание обаче е направено от лекар и то гласи: „…Когато родителите насила разголват своите деца, за да ги излагат на смъртна опасност в името на примитивни амбиции и криворазбран морал, срамът, унижението, страхът и болката стават причина засегнатите безсилни деца да крещят гневно: „безсрамници”, „измамници”, „американци”, „фашисти””…!

Това е публикувано в изследването на Михаил Груев и Алексей Кальонски, „Възродителният процес, мюсюлманските общности и комунистическият режим”, на издателство „Сиела”.

Както можем да видим, се приравняват, при това напълно несвойствени категории като националност, политическа принадлежност и обидни категории. „Аамериканци”  очевидно трябва да бъде смислово равно на „измамници”. Така се постига търсеният ефект да се идеологизира проблемът с българските мюсюлмани, които през всичките тези години са били вкарвани в различни рамки и са били „обличани” и „събличани” в различни определения.

Има и още нещо разбира се. Когато говорим за „турския буржоазен национализъм”, тук отново има внушение, което трябва да ни каже, че всяко действие в полза на родолюбието, ерго – националността, непременно е „буржоазно”, тоест – не е прието от комунистическата власт. При комунизма явно националната идентичност не е от значение, или поне е така пред формалната политическа принадлежност към управляващата партия.

Агонията на мюсюлманското население в пограничните райони на България е „компенсирана” в известен смисъл с някои дребни привилегии, само и само въпросните да помагат на властта при залавянето на бегълци от „рая” на социалистическия лагер, към „упадъчния” капитализъм. Българите, живеещи по границите ни с Гърция и Турция в онези години са освободени от данък „Общ доход” и Данък „Сгради”. Защо ли, защото властта така си купува лоялността им и когато се появят „диверсанти”, които искат да преминат в една от двете държави, местните хора ги предават, защото си мислят, че така изпълняват някакъв свой общодържавен дълг – част от червената митология, която беше особено силна именно в по-изостаналите в икономическо отношение райони.
Ето как, дори и тук, на такова ниско, битово ниво, Америка продължава да бъде демонизирана, за да бъде тя онзи така наречен външен враг, от който комунистическата система се нуждаеше, за да държи в готовност всички свои поданници.

Америка е докарана в съзнанието на тези бедни хора до нивото на Фашизма, дори до нивото на категории, касаещи моралните устои на едно нормално човешко същество. Това е истинско йезуитско заиграване с морала, с нравствеността на хората, обръщане на ценности, игра на ценности, офалшивяване на системата от правила, за до се постигне на всяка цена официалното опростачване на една идея – за демокрация и свобода.
Обърнатите ценности показват, че именно предателството е морал, в името обаче на какво, не става ясно…! Именно имитацията на ценности довежда до усукването на целия периметър от мислене и размисляне, както и осмисляне на идеите за по-добрия живот.

Това, че малкото дете, което бива обрязвано по обичая на мюсюлманите, вика против американците, е нещо, което партията иска да внуши и успява. Успява, защото нивото е твърде битово, но и твърде наситено с екстравагантна родовост.

Така детето от малко ще знае, че Америка е нещо лошо, както и че американците като националност са идентични на фашистите като политическа и нравствена категоризация.

Америка именно заради това е считана за най-големия враг на „Тутраканската селищна система”, защото тя е „гнездото на осите”, което постоянно се явява враг, който да консолидира редиците вътре.

Припокриването на националност, политика и престъпление е нещо, което е познато още от времето на Гьобелс и пропагандата, която той оглавява по време на управлението на Хитлер в Германия.

Смесването на ценностите и омешването им в напълно нова субстанция, готова за нуждите на всяка пропаганда е онова, което комунизмът „открива”, за да го използва изцяло в своя полза. По този начин „омаскаряването” на Америка е в ход и ефектът на критикуване на една традиционна практика, каквото е сюнетът е постигнат индиректно, като образно казано с един „куршум” са ударени „два заека”…! 

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България” в София

Снимка – Комунистическите манифестации бяха едно от местата, където се демонстрираха най-много от митовете на онова време.  - Снимка: e-burgas.com

За вестник "България" - Чикаго-САЩ

Няма коментари: