петък, 4 септември 2015 г.

НАИСТИНА ЛИ НЕ ВИЖДАМЕ СЛОНА В СТАЯТА…?!

Напоследък в социалните мрежи/медии бeше предприета истинска война срещу риалити-формата „Big brother”. Било простотия, било проява на низки страсти, било сеир…! Ами да, точно така е – и е простотия, и е низки страсти, и е сеир, и този сеир си го правим самите ние, гледаме си го, живеем си го…!

Участниците в този сеир обаче не са марсианци, а са българи, каквито сме и ние. Те са нас, ние сме тях…! В една или друга степен, колкото и да не ни се иска, това е така. Тези хора са част от нашето общество и от нашето ежедневие.

Всъщност, какво като не гледаме, както искат да ни внушат, това предаване,…какво от това…? Така ще решим ли проблема, че една голяма част от обществото ни е впианчена, че младите хора, добре де, не всички, задават изключително тъпия въпрос, как ще си оправят живота, като знаят, кога е избухнало Априлското въстание!? Как ще си решим проблема с това, че сме не просто нетолерантни, а направо заразени от ксенофобия и цинизъм?

Като не гледаме „Big brother”, това е все едно да си заровим главата в пясъка, само че, ние не сме щрауси и трябва да знаем, че когато си заровим главата, всичко останало от нас, остава навън и е уязвимо…!

Не НЕгледането на едно предаване е решаване на проблема, а напротив, трябва да го гледаме, за да се видим, да видим самите себе си в онези, които обвиняваме. Много е лесно да стоим отстрани и да псуваме, както добре го умеем, по-трудното е да се вгледаме в себе си и да се разкритикуваме – нас самите.

Ако ставаме свидетели на откровени простоти в „Big brother”, то това са и нашите простотии, защото онези, са част от нашето общество. Някак не ни прави чест да се правим на примадони и да си въобразяваме, че ние сме нещо повече от тях, ами не, не е така…!

Удобно е да сме дистанцирани, да, много удобно е, защото така сме надменни и гледаме отвисоко, истината обаче е, че никак не сме високо и никак не ни отива да сме надменни. Игнорираме с презрение не едно шоу, колкото и то да е тъпо, или не, игнорираме на практика самите нас, защото се срамуваме от себе си…!

НЕгледането на едно телевизионно шоу наистина не решава проблемите ни, само отлага решението и още повече отдалечава развръзката…! Ако това ни успокоява, добре, но така си оставаме анестезирани и рано или късно отново ще се сблъскаме челно със самите себе си.


Защо не виждаме слона в стаята, а виждаме мухата отвън…?!?!?

За sbj-bg.eu

Няма коментари: