петък, 25 септември 2015 г.

ДА ВНИМАВАМЕ СЪС „ЖОРКО ГЕЯТ”…!

Партии и медии преди дни подписаха споразумение за ограничаване на езика на омразата в предизборната надпревара. Това е документ, който има значение сам по себе си, защото показва, че има необходимост от такова споразумение.

Езикът на омразата обаче се появява там, където няма възпитание за несъществуването му. В едно популярно телевизионно шоу, името на което не споменаваме, не защото се страхуваме, а защото не е толкова важно къде е казано, а ЗАЩО е казано, се появи странна квалификация.
Става дума за шоу, където един от участниците има нетрадиционна сексуална ориентация, а една от мечтите му е да бъде….булка…! По този повод за въпросния се коментира, че „Жорко Геят” се „оженил” за някой си Митко. По-късно се споменава, напълно невинно и между другото за „девствения гей”, „сексуално неориентираният млад мъж”, „хомосексуалистите”.

Изглежда се налага някакво обяснение, а след това ще стане ясно и защо. Първо, от къде става ясно, че въпросният Жорко, който и да е той, е девствен?! Второ, как така се реши, че въпросният е „неориентиран” в сексуално отношение и трето, ако говорим за „хомосексуалисти”, то останалите хора хетеросексуалисти ли са…, това при положение, че има международно признат израз и това е „гей”, валиден и за мъже и за жени с нетрадиционна сексуалност…?!?!?!

Ще се запитате, какво общо има това с изборите, заради които се подписа споразумението между медиите и партиите, както и какво общо има със журналистиката. Ами има и е така, защото именно в журналистическа статия се пише това и защото, ако щете, един от кандидатите за кмет на София е именно човек с нетрадиционна сексуалност, тоест – открит гей. Ако не спазим благоприличието по време на предизборната борба, то твърде вероятно е именно сексуалността на въпросния да бъде най-коментираното, вместо програмата, която предлага в качеството си на експерт в дадената област.

А защо се занимаваме с последното ли, защото принципът е един и същ. Говорим за „Жорко Геят”. Всъщност, първо, това, че въпросният Жорко е гей, не е определящо за неговия личностен профил, така че, натъртването на сексуалността му е по-скоро ГСП, както казваха в казармата, или в превод – „груба селска проява”! Да не говорим че главната буква на втората дума е направо гротескна…!

Жорко може да е юрист, или лекар, или философ, може и да е автотенекеджия, а това че е гей е само една малка част от личностния му профил, но не е определяща за идентичността му въобще.

И накрая, лозунги от сорта: „Да запазим децата от разврата” са важни, само че никой тук не застрашава деца, защото гей, не означава човек, който яде деца…!

Та, като говорим за езика на омразата и това, че медиите и партиите се споразумяха да го ограничават, нека си припомним, че същият този език има един съществен нюанс, който касае сексуалната ориентация, а това е една от темите, които много често стават повод за употреба на такъв език на омраза и в медиите. 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: