сряда, 16 септември 2015 г.

ОПАСНИТЕ ДУМИ В МЕДИИТЕ

„Хвалебно”, „дразнително” и „традиционално” са само малка част от „новите” думи, които се използват в едно от най-гледаните шоу-та в момента по една от най-гледаните национални телевизии. Не споменаваме нито шоуто, нито участниците в него, които са казали тези думи, защото не това е важно. По-важното е, че тези думи се използват от известни хора, или иначе казано, ВИП-персони, при това то се случва по телевизията. Така това се превръща в пример.

Този пример се мултиплицира и разрастването му води до опасни последици. Думи, които нямат нищо общо с елементарната грамотност, се превръщат в заразна болест и зрителите, или поне част от тях започват за ги употребяват. Някои се правят на интересни, когато „създават” подобни нови думи. Така се демонстрират някакви „уникални” умения, чрез които вероятно се имитира интелигентност, но проблемът е, че такива думи в книжовния български език просто няма.

„Хвалебно”, „дразнително” и „традиционално” са измишльотини, които обаче са опасни прецеденти. Това шоу се гледа и от подрастващи, които чувайки тези думи могат да решат, че именно това са правилните думи.

Има обаче и още нещо. Учителката ми по руски език някога беше сътворила подобна нова дума, която обаче имаше смисъл, тя говореше за черните, плътни ленти, които се поставят на покривите за изолация, като за „насмоленти”. Такова „словотворчество” е допустимо, защото е смислово оправдано. Но да кажеш за нещо, което е традиционно, че е „традиционално”, вече е истинска гавра с българския език.

Понякога в опитите ни да бъдем оригинални, да бъдем интересни и различни, можем да изпаднем в ситуацията на неграмотни. А това вече е твърде „дразнително”, нежели и „хвалебно”…!


Езикът ни е красив и богат. Той няма нужда от подобна намеса, като слон в стъкларски магазин! Когато искаме да сме оригинални, просто трябва да четем повече, за да си обогатим речника, а не да „измисляме” нови думи, които меко казано издават граматическа безтегловност и драстично словесно безсилие – продукт на хронична ментална несъстоятелност! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: