понеделник, 11 юни 2012 г.

Веселина Кавръкова, програмен ръководител в Световната природозащитна организация WWF в България: Запазването на природата „в оригинал“ зависи от всички нас

Снимка-архив на В.Кавръкова


11-те природни парка в България имат нужда не само от кампании, но и от целогодишна инициативност

Венцислав Жеков

- Г-жо Кавръкова, как възникна инициативата за почистване на природните паркове у нас и какво представлява тя като съдържание?
- Защитените природни територии в България са само 5% от площта на страната. Взети заедно, 11-те природни парка на България представляват най-голямата защитена територия в страната, като обхващат 3% и опазват рядка, ценна и застрашена природа, а много от тях и национално значими културни обекти като Рилски манастир, Аладжа манастир, Ивановски скални манастири, които са част от природните паркове. Тяхното опазване и поддържане е национален приоритет и е грижа не само на държавата, но и на организации като нашата и на всеки един от нас.
- Какъв е ангажиментът на световната природозащитна организация /WWF/, спрямо тази национална инициатива?
- WWF се занимава с опазване и възстановяване на дивата природа. Мисията ни е за запазване на околната среда така, че в бъдеще хората да могат да живеят в хармония с природата. В рамките на това, част от работата ни в България е посветена на защитените природни територии, тяхното опазване и добро управление, укрепване на техните администрации. В тази работа се стремим да привличаме партньори от бизнеса и широката общественост. Така възникна и идеята за Националния ден на природните паркове, който отбелязахме за първи път преди 5 години. Сега проведохме кампанията съвместно с „Глобул“ и дирекциите на 11-те парка. В рамките на Националния ден на природните паркове във всички 11 парка на страната доброволци се събират, за да работят за тяхното почистване и подобряване на условията – ремонти на туристическа инфраструктура, поставяне на табелки, маркиране на маршрути. Кампанията също цели даване на информация на хората за тези ценни места и на обяснения, как да се държим и какво да правим когато се намираме в дивата природа, така че да може да й се радваме, без да я увреждаме.
- Различни ли са местата, за които се грижите ежегодно?
- Националният ден на природните паркове се провежда всяка година във всичките 11 природни парка в България: Витоша край София, Врачански Балкан край Враца, Персина край Белене и Свищов, Русенски Лом до Русе, Българка над Габрово и Трявна, Шуменско плато до Шумен, Златни пясъци над едноименния курорт, Странджа, Сините камъни край Сливен, Рилски манастир, Беласица край Петрич.
- Как се избират местата, за които да се погрижите да бъдат почистени и възстановени кътовете за отдих и туризъм?
- В тази инициатива партнираме с дирекциите на природните паркове, това са хората, които се грижат за тяхното опазване и поддържане. Те планират програмата на място – къде и какво ще се работи, и организират провеждането на мероприятията в техния парк. Конкретната програма за всеки парк, сборните пунктове и часове могат да бъдат намерени на сайта на нашата организация и на сайтовете на партньорите ни.
- Как се възпитава и насърчава отговорното отношение към природата?
- Отговорното отношение към природата се възпитава чрез постоянство и дългосрочни действия, в които хората да могат да се включат и от които да получат информация. Затова и провеждаме този Национален ден на природните паркове. Всяка година участниците са повече, а събраният боклук – по-малко. Например, миналата година имахме рекорден брой участници-3600, а те събраха с 20% по-малко боклук от предходни години. Така проличава промяната в отношението и такъв резултат може да се постигне само с дългогодишна работа. Обръщаме се към хората с призив подобни действия да не са само веднъж годишно, защото всеки от нас може да има свой принос в опазването на природата. Също много важно е да се работи с деца и млади хора, те са най-отзивчиви и лесно възприемат отговорното към природата поведение. Така достигаме и до техните родители.
- Как убеждавате хората да участват в тази наистина благородна инициатива?
- В България има много любители на природата, които редовно я посещават. Ето например в природните паркове има 10 милиона човекодни посещения годишно, от тях 4 милиона са на Витоша. Точно тези хора най-лесно откликват и с голямо желание се включват в инициативата, защото познават и обичат местата, за които работим. Кампанията е отворена към всеки, който има отношение и иска да помогне. Всяка година инициативата е подкрепена от известни лица – актьори, спортисти, ТВ-водещи и журналисти, които стават патрони на природните паркове и участват на място в работата, наравно с другите доброволци. Така с личния си пример те правят инициативата популярна и увличат повече участници.
- Какви са изводите, които си правите от предишните кампании, колко хора участват, какви са реалните резултати, може ли да предоставите конкретни статистически данни?
- През изминалите четири години в кампанията се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура. Освен това, досега в Националния ден на природните паркове бяха изградени 12 мостове по пътеките и бяха поставени повече от 100 информационни табели, който обясняват правилата за посещение и защо туристите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли.
Друг важен момент е голямата инициативност на хората. Всяка година с нас се свързват групи доброволци, които сами и без наша помощ организират собствени мероприятия в рамките на Деня на парковете – чистят и работят на места извън 11-те природни парка.
- С какво тазгодишната кампания е по-различна от предишните години и какво е новото?
- Всяка година кампанията има различно мото. Тази година то е „Запази оригинала”, с което показваме на хората, че природата трябва да остане във вида, в който е и това зависи изцяло от нас. Тази година освен почистването и ремонтирането на туристическа инфраструктура, се изграждат и нови кътове за отдих във всеки от 11-те природни парка.

Няма коментари: