вторник, 19 юни 2012 г.

Н. Караджова: Законът дава право за заплащане на база „количество“




Такса „Смет“

Венцислав Жеков

Още от 1997 г. в Закона за местните данъци и такси стои възможността общините да определят таксите за битовите отпадъци и на количество. В не малко общини това е направено за бизнес-абонатите. В столицата, например, е дадена тази възможност всички юридически лица, независимо дали са предприятия, банки, министерства, да заплащат на база „количество“. МОСВ направи това още в края на 2009 г. и в момента плащаме пет пъти по-малко, отколкото преди, на база данъчна оценка. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
Според нея, законът и сега дава такава възможност, въпросът е общините да се организират и да го направят. Бих препоръчала на местните власти, в райони, в които има предимно къщи и където е по-лесно измерването на количеството, да опитат. След това могат да решат много по-сложния проблем с многовходовите и многоетажни сгради. Приемаме предложения и от медиите, посочи Караджова.
Над 80% от хората се вълнуват от темата за околната среда. Много от тях обаче казват, че имат много малко информация, заяви Караджова и допълни, че поради тази причина са предложили и Управителният съвет /УС/ на Предприятието за управление на дейности по околната среда /ПУДОС/ е гласувал награден фонд от 300 хил. лв. за приза „Зелена България“ за медиите. Той ще стартира от 1 септември тази година и наградите ще бъдат връчени догодина на 5 юни, по повод Световния ден на околната среда. Надявам се до края на месеца, най-късно в първите дни на юли, подробностите да бъдат съобщени, като медиите ще бъдат разделени на електронни и печатни. Ще награждаваме инициативи, обърнати към хората и към промяна тяхното поведение, както и информиране на достъпен език по еко-теми, които журналистите смятат, че са важни, допълни еко-министърът.

Няма коментари: