четвъртък, 7 юни 2012 г.

В събота почистваме 11-те природни парка на България

Снимка: bgizlet.com


Инициатива на WWF и GLOBUL

Венцислав Жеков

За четвърта поредна година Международната природозащитна организация WWF, с подкрепата на GLOBUL организират съвместна кампания за опазване и почистване на дивата природа в България, под надслов: „Национален ден на природните паркове“. Тази година инициативата се провежда на 9 юни, събота, в 11-те български природни парка-“Витоша“, „Рилски манастир“, „Златни пясъци“, „Врачански Балкан“, „Русенски Лом“, „Странджа“, „Българка“-край Габрово, „Сините камъни“-край Сливен, „Персина“-край Белене и „Беласица“. Очакваме за пореден път хиляди доброволци от цялата страна да се включат в почистването на туристическите маршрути, обновяването на маркировката и местата за отдих, поставянето и възстановяването на информационни табели и изграждането на беседки в природните паркове. Това каза програмният ръководител на WWF България, Веселина Кавръкова.
Благодарение на партньорството на ЕКОПАК, за първи път тази година в парковете „Витоша“, „Русенски Лом“ и „Врачански Балкан“ е организирано и разделно събиране на пластмасови отпадъци. Организаторите от WWF и GLOBUL ще осигурят всички необходими принадлежности за почистване, а на някои места е осигурен и транспорт за желаещите да се включат. След приключване на почистването, всички доброволци по места ще участват в томбола за значки, тениски с логото на кампанията и чанти от рециклиран винил, използван при миналогодината рекламна кампания на инициативата.
Кътовете за отдих представляват беседка с пейки към нея. Ще се поставят и информационни табла, на които ще бъде поместена информация за това какво представлява защитената територия и как да се държат в дивата природа, каза пред „Klassa.bg“ Кавръкова. Целта на тези кътове е да концентрираме хората извън най-чувствителната природа, за да се избегне нерегламентираното пикникуване. Към тези кътове ще бъдат обособени и огнища, така че една компания, която иска да излезе навън, да не ходи на една ливада, където има орхидеи например, а да имат възможност да отседнат в определени за това зони. На някои места такива кътове ще се изграждат сега, в други паркове, предстои такова мини-строителство, което трябва да приключи през лятото. Общият брой на тези кътове ще бъде минимум 12, подчерта програмният ръководител на WWF България.
 

Няма коментари: