понеделник, 18 юни 2012 г.

Не се налага драстична промяна в законодателството


Снимка: monitor.bg

 Снимка: temadaily.bg

Заради бракониерството

Венцислав Жеков

Не е необходима драстична промяна в законодателството за опазване на растителните и животинските видове. Достатъчно е само подобряване на взаимодействието между институциите, които имат отношение към проблема. В България има 487 защитени животински видове и 572 защитени растителни видове. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева при откриването на серия от единадесет еднодневни семинари, които се провеждат между 18 юни и 2 юли 2012 г. в различни градове на страната. Основната цел е борбата срещу бракониерството и незаконната търговия със защитени видове.
Проблемът е в това, че ние имаме право да се разпореждаме със животни, отнети по Закона за биологичното разнообразие, Закона за митниците и Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Нямаме обаче правомощия, когато случаят е по Наказателния кодекс. Именно това може би трябва да се промени в Закона за биологичното разнообразие, каза Валери Георгиев, държавен експерт от Националната служба за защита на природата при МОСВ.
В семинарите участват експерти от ековедомството, включително регионалните инспекции по околната среда и водите, държавни ловни и горски стопанства, Главна дирекция "Криминална Полиция" към Министерството на вътрешните работи (МВР), областни дирекции на МВР, митници, окръжни и районни съдилища и прокуратури, Българската Фондация Биоразнообразие, Българското дружество за защита на птиците, СНЦ "Зелени Балкани", Сдружението за дива природа БАЛКАНИ, Българският ловно-рибарски съюз, Съюзът на ловците и риболовците в България, както и спасителни центрове за диви животни в страната.
Вече има присъда за двата орела, които бяха засечени във Видин през 2010 г. и тя е в размер на 2,6 г. лишаване от свобода. Наложени са и парични глоби за незаконно притежавани екземпляри. Друго влязло в сила наказателно постановление от 2010 г. е за пренасяне на 108 папагала „Жако“ от Ливан за България. Тук санкцията е 70 хил. лв., посочи Георгиев. Има още случаи, които все още не са решени като глоби и наказания. По Закона за защита на животните са били конфискувани трите тигъра на „Дамбовците“. Отнети са били също така лъвове от други частни стопани и животните са били изпратени в Африка, в спасителен център, защото в България нямаме условия за отглеждането им. Целта ни е, при отнемане на животни, те да бъдат настанени при по-подходящи условия за тяхното отглеждане, подчерта Георгиев. Той съобщи, че 32 костенурки са били отнети от дома на Кирил Рашков, известен още като „цар Киро“ и са били освободени в подходящи за тях условия. Преди това са били лекувани в центъра за костенурки в с. Баня, до състояние, в което могат да бъдат пуснати на свобода.
Стана ясно, че много от незаконно пренасяните животни умират, защото условията, при които се транспортират са крайно неподходящи. Такъв е случаят с повечето змиорки, които бяха заловени на летище София в края на миналата година и вторият подобен случай от януари 2012 г.

Няма коментари: