неделя, 10 юни 2012 г.

Браншовите организации искат Закона за туризма да въведе ясни правила


Снимка: petel.bg

Очаква се обсъждане в НС

Венцислав Жеков

Очакваме най-сетне Законът за туризма да влезе за обсъждане в Парламента, защото той се обсъжда и ние правим предложения и допълнения вече близо три години. Към момента не са ни ясни причините за забавянето, за това документът да влезе за обсъждане в НС. Това каза пред „klassa.bg” Ирена Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. На последната среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, която беше преди по-малко от месец, той сподели, че опасенията са били, че Законът в този вид, в който беше публикуван на сайта на МИЕТ, не удовлетворява до голяма степен бранша. Имахме срок за последни предложения. Надявам се наистина законът да влезе за обсъждане и приемане в НС, посочи Георгиева. По думите й, документът трябва да регламентира електронната търговия в сферата на туризма и да намали бюрокрацията при оформянето на отношенията между туроператори, турагенти и клиента-потребител.
В България базата на изхранване тип „ол инклузиф“ не е чак толкова развита. Въпросът за това, какъв е „ол инклузиф“-а има отношение към качеството на обслужване на клиента. Ако един тризвезден хотел може да даде добро качество за цената си на обслужване на клиента, защо той да не е именно „ол инклузиф“? Мисля си, че така по-трудно бихме могли да регламентираме „ол инклузиф“-а да бъде пряко свързан със „звездността“ на комплексите. Един по-малък хотел с три звезди, не винаги разполага с басейн, а това нормално се включва в „ол инклузиф“-а, като условието е това съоръжение да е в прилежащите части на хотелите. Обикновено високата категория хотели разполага с това, отбеляза Георгиева. Според нея, от тази гледна точка е естествено „ол инклузиф“-а да се свързва с по-високата категория хотели. Колкото по-малко администриране на този вид отношения има, може би толкова по-добре. Голямата свобода обаче не винаги помага на качеството на обслужването, изтъкна Георгиева и допълни, че икономическият министър Делян Добрев е поел ангажимент след 4 юни да започнат административните процедури за приемане на закона, което вече е в ход.
Плановите райони, които трябва да се припокрият с новите туристически райони са икономически и са създадени преди доста години. Държавната агенция по туризма създаде осем такива района, но реално действат двадесет, по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Това са НПО /неправителствени организации/. В закона има един текст, където се казва, че районите ще се учредят с акт на министъра. Нашето предложение всъщност е новите райони да се създадат по същия начин, по който са създадени старите райони, каза пред „klassa.bg“ Витан Иванов от софийското туристическо бюро. Той допълни, че като НПО, те са създадени с цел-обществено полезна дейност.
Предлагаме също така да се запише, че надзорът ще се извършва от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, или от държавния орган, който ще отговаря за туризма. По географския принцип, по който бившата агенция по туризма обособи районите, община Рила, например, се намира в Кюстендилска област, която е разположена в Софийския туристически район, но не като област, а само като географско понятие, каза още Иванов. В случая се оказва, че община Рила не попада в Софийския туристически район, а по това деление попада в Рило-Пиринския туристически район. Така те административно са към Кюстендилска област, но попадат в сферата на Благоевградска област и в другия туристически район. Именно заради това ние настояваме за шест района, които да се припокрият със създадените икономически планови райони. Туризмът е икономика и не може една община да се подчинява на друга област, което е свързано и с редица наредби и местни нормативни актове, посочи Иванов.
За нас е важно да се види, дали може да заработи национален съвет по туризма, защото вече двадесет години нещата не вървят, както се очаква, каза пред „klassa.bg“ Цветан Тончев от Българската туристическа камара. Според него, трябва да се обърне внимание най-вече на малкия и средния бизнес, защото именно от там идват най-много приходи, защото те са и най-многобройни като икономически субекти. В дейностите по туризма отговорности има не само Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, но и много други ведомства, като например външното, здравното, МВР и други, подчерта Тончев.

Няма коментари: