неделя, 3 юни 2012 г.

Благой Рагин-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

Снимка: vestnikstroitel.bg


Колегите ми са много притеснени от забраната за тютюнопушенето в закрити обществени пространства. На някои места има намаляване на клиентелата в пъти. Дано този стрес отшуми бързо, защото в противен случай моите колеги не ги чака нищо добро като бизнесмени. Най-големите проблеми в това отношение констатираме в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково и Кърджали. Основно сигналите идват от тези градове. Дано постепенно хората да свикнат да спазват тези нови задължения.
Пушачите трябва да знаят, че ние направихме всичко, което можахме в продължение на две години, борихме се за техните права, но загубихме тази битка. Според мен не бива да се наказват колегите ми, а по-бързо да се пригодим към изпълняване на европейските норми на поведение, които следва да спазваме, защото сме част от Европа. Хората трябва да свикнат да излизат пред заведенията и да си запалват цигара там, въпреки, че това би създало известно неудобство на първо време. Това са първите ми впечатления от първите дни след въвеждането на забраната. Как ще продължи процесът, ще проследим във времето. Индикаторите за сега сочат само това, че има стрес предимно от страна на собствениците на средни и малки заведения.
Световният опит по отношение на забраната за тютюнопушенето в закрити обществени пространства показва, че първата година е проблемна, защото хората все още нямат изградени навици. След това постепенно клиентите свикват и започват да спазват правилата. Преди известно време бях в Казахстан в делегация с министри и депутати. Там никъде не се пуши в заведения и всички без изключение, дисциплинирано излизаха да пушат навън. Припомням, че Казахстан не е в Европейския съюз. Българите сме малко по-твърди като характер и сме по-консервативни, в което се състои и причината, поради която не мога да кажа, как ще се развият нещата у нас. За сега стресът е предимно за споменатите по-горе областни градове. По морето проблеми няма, защото там хотелите отдавна са забранили пушенето. В по-големите четири и пет-звездни хотели в София изобщо не се пуши. Това е поредната забрана и трябва да се справим и с това да преодолеем и това препятствие. С новата забрана пострадаха най-вече средните и малките ресторанти, дискотеките и баровете.
Според мен не е толкова важно да има глоби, колкото, че съзнанието трябва да работи. Трябва да убедим хората, че това е необратим процес. Това трябва да стане чрез медиите, политици и знакови фигури. Законът вече е приет, протестите можеха да се състоят преди това, сега само можем да изострим обстановката, ако се предприемат протестни действия.
Колегите от Испания, които откриха частни клубове за пушачи, където те си плащат членски внос и по този начин не нарушават тамошния закон за тютюнопушенето, много тежко преживяха забраната. Предполагам, че и тук ще се измисли нещо. Сега на мода са наргилетата. Мои колеги от Велинград си купуват по десет наргилета за заведенията, с цел да могат хората да пушат. В тях има 0,5% никотин и са разрешени по закон. Имаше дебат и при нас, но за сега не ни е разрешено създаването на такива частни клубове и в България. Ако продължава спадът на оборота, това е голяма икономическа загуба за нас, това е загуба на ДДС, на данък-печалба, ще се наложи съкращаване на персонал и дори затваряне на заведения. Нашият призив е да не се бойкотират новите правила. Всичко зависи от клиентите, ако те приемат нещата като реалност и не бойкотират тези заведения, всички ще се спасят, но ако има бойкот, ще бъде много тежко.
В Пловдив някои собственици на заведения вече предприемат крайни мерки да махат част от покривите на заведенията си, за да не важи забраната за тютюнопушене на закрити обществени пространства. Всеки търси възможности, махат врати, прозорци, кой каквото може, за да спаси бизнеса си. Моите колеги приемат тази забрана като бедствие от рода на пожар, или дори земетресение. Когато няма приход, а разходите продължават, ресторантьорите и собствениците на заведения няма как да оцеляват и са принудени на крайни мерки. 

Венцислав Жеков-репортер-в-к "Класа"

Няма коментари: