неделя, 9 август 2015 г.

РЕКВИЕМ ЗА ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР/ХОСТЕЛ

Снимка: www.nasamnatam.com
Троянският манастир продължава, дори и в навечерието на големия празник, да влиза в новините. Получихме информация за глоба, която е била наложена от НАП, заради неправомерно събиране на такса за паркинг край манастира, нещо, за което медиите писаха преди време.

„Православни новини” писаха близо година за почти всички проблеми, които настъпиха с влизането в манастира на новото му ръководство в лицето на Величкия епископ Сионий.

И така, нека да припомним! Писахме за опита за строителство на параклис в една от кулите, като олтарът щеше да не е на изток, поради спецификата на строителството. Имаше дори опит да се строи изповедалня, нещо, което няма православна традиция, а иначе кътове за събиране на пари – на всеки ъгъл.

Богослуженията в манастира почти спряха. Стигна се дори до личната намеса на патриарха, за да се спре строителството на горепосочения параклис. Изградена обаче беше „стая на гостоприемството”, в ислямски стил, като в един от шкафовете е изрязано подобие на минаре. Декоративната украса в ислямски стил силно контрастира с православието. Манастирът се превръща в нещо като „дженнет бахче” – райска градина.

В православните манастири има архондик, а не „стая на гостоприемството”, но явно някои хора в църквата не са на ясно, поради което залитат сериозно към други вероизповедания…!

В „Православни новини” се получиха две протестни писма от хора от селото, а в Синода има още, но – глас в пустиня. Въпреки, че дадохме гласност и на двете писма до групата, едното от които засягаше дори авторитета на ловчанския митрополит, мерки за озаптяване на развилнелите се в Троянския манастир, не бяха взети.

Напротив, започна откриването на „чудеса” на акорд! „Открита” беше икона в Лопушанския манастир, за която бивш дългогодишен игумен пак там заяви, че именно там, на това място, никога не е откривал подобно нещо! „Изградена” беше ограда на манастир, а всъщност такава имаше още от ХІХ в. Пак в този манастир се появи напоследък и детска ръка, което беше тълкувано като чудо…!

Една от най-големите глупости беше инициативата „монах за един ден”. Монашеството не е атракция, то е призвание, то е отдаденост, а не еднодневна авантюра. В същото време, видинската катедрала се превърна в киносалон и концертна зала, но дори и тогава реакция от Синода – йок…!

В Троянския манастир беше извършена сватба на открито, въпреки, че Св. Синод изрично е забранил извършването на такива ритуали звън храм! Само че, на някого му е било топло явно, и сватбата се извърши на открито…!

Епископ Сионий УЖ изгони търговците от храма, а сега има три църковни магазина вътре! Така се уреждат наши хора!

В бившия стопански двор на манастира  беше организиран ресторант…, въпреки, че говорим за манастир…!

И отново, за пореден път питаме, какво прави монахиня Теодора в мъжки манастир…? Кой я освободи от Софийска епархия и как беше зачислена като „икономка” на игумена – бейлербей….?!

То не бяха каляски за придвижване на епископи, то не бяха целувки-милувки, срещу определени суми, както и други медии вече писаха …!

Всеки епископ, който е бил обвинен в нещо, трябва да бъде оправдан от църковен съд, а не само от светски, но обвиненията срещу епископ Сионий, когато беше отстранен от Софийската духовна семинария, отпаднаха от светски съд…! Църковно оправдание за тези обвинения нямаше, а това е изискване на Картагенския събор…!

За всичко това в една, или в друга степен, „Православни новини” писа. Пише и сега. И за да не бъдем обвинени в седемте смъртни гряха, бързаме да кажем, че да, пости са, но именно по време на пости са били провеждани и църковните събори, при това по време на велики пости…!

Отново, за кой ли път пишем за Троянския манастир и отново се надяваме да бъдат взети мерки, защото манастирът е ставропигия, ще рече – подчинен на Светия ни Синод. Ами нека бъде Свят и да вземе да се задейства! Ако не сега, понеже е август, то поне в началото на септември…! 

За "Православни новини"

Няма коментари: