понеделник, 17 август 2015 г.

КАК НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВИ ЖУРНАЛИСТИКА!

Магистрала „Хемус” изживя нов кошмарен инцидент едва три дни след като цистерна с газ едва не излетя от аутобана, разкриха пред очевидци.

Това е хедлайна, или есенцията, на статия, публикувана в една от популярните онлайн-базирани информационни агенции. На пръв поглед – нищо чудно - информация за поредната катастрофа, само дето езикът още от тук прави впечатление, че не е особено подходящ, а градацията наистина е впечатляваща…!

Почти изумени сме от това, че една магистрала, която формално е неодушевен предмет – сиреч - НЕ Е ЖИВА, е в състояние да „изживее” някакъв „кошмар”! Това предполага ли, че след време, същата би могла да бъде „рехабилитирана” при „магистрален” психолог…!?!?!

Освен това, използването на думата „едва” ДВА пъти в едно изречение леко намирисва на попрестояли яйца! Ако обаче се направим, че не сме го забелязали, след това става още по-интересно!

Стана ясно, че на 14-я километър в посока Варна мощен джип „” се заби в малко ситроенче. Ако имаше словесна полиция, въпросният автор отдавна вече да е арестуван и осъден по бързата процедура с „Лишаване от свобода”…!
Първо, това „Стана ясно” виси със страшна сила като дамоклев меч над жалкия остатък от строфата. Как така е станало ясно, от къде е станало ясно и защо е станало ясно…? Три въпроса, а отговорът е в мъглата на нечие „авторско” съзнание.

„Мощен джип”…това прилагателно придава известна приказност на израза, но нейсе, следва умалителното „ситроенче”, което така вдетинява посланието, че то от новинарски материал се превръща в лигава закачка…!

Нататък следва информация за инцидента, където думата „аутобан” се набива в съзнанието сякаш с „парен чук”…! Уж все бягаме от чуждиците, пък приелата гражданственост „магистрала” вече е забравена.

Само че, абсурдите не свършват до тук, статията ни поставя в състояние на амок, когато въпросният джип от по-горе вече е „шведския звяр”, а леката кола е „френското миньонче”.

Е, от това място нататък нещата определено заприличват на мешана скара със шопска салата, не че имаме нещо против скарата или салатата…! И не само скара, намесват се дори консервирани храни, когато „ситроенчето”, според автора е описано като „смачкана консервна кутия”...!

Следва детайлно, почти картинно описание на единия от водачите: „Близо 160-килограмовия шофьор на джипа бе спасен”, а след това се обяснява и че това е станало благодарение на супер надеждната защита. Само дето не става ясно, каква аджеба, е тази уникална защита!

Не случайно не споменаваме нито агенцията, нито автора на статията. Не търсим ефект на заяждане на дребно. С настоящия текст само показваме на практика, как не бива да се пише новинарска статия, поне в медия, която има претенциите да е сред най-четените…!


Не се вживяваме в позицията на професионален ментор, нито пък заявяваме претенции за последна инстанция – само коментираме, останалото е видимо…! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: