сряда, 12 август 2015 г.

ПАК МЕДИИТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ ЗА „СВЕЩЕНАТА ВОДА” В ПЛИСКА…?

Едва ли някой, който е участвал в изграждането на въпросния кладенец в някогашната българска столица Плиска, е предполагал, че толкова години по-късно, въпросният кладенец ще бъде така широко коментиран отново в българското общество!

От една страна това е престиж, защото показва, че българи са строили този кладенец, българи го ползват все още, което говори за една достолепна древност на националната ни история…!

Божидар Димитров се разсърди на медиите, че са превърнали мухата в слон като са обявили, че въпросният кладенец е силно нитратен, каквото и да означава това. Стигна се дори до подробности, че видите ли, човек трябва да изпие поне пет литра вода, за да получи здравословни проблеми от подобна вода…!

Всъщност, проблемът беше, че въпросният кладенец влезе в режим на една прекалена публичност, която му беше придадена от присъствието на премиера ни г-н Борисов там. Ако Божидар Димитров не го беше полял с въпросната „свещена вода”, то този кладенец нямаше да бъде така шумно обсъждан в обществото сега.

Не медиите обаче са виновни за настоящото обсъждане, което придоби мащаба на скандал. Всъщност, няколкото изследвания, които са правени на водата, показват, че тя наистина не е особено чиста. Не коментираме факта, дали тя е, или не е „светена”, „свещена”, или „жива”. Това не е работа на медиите. Медиите отразяват онова, което е било направено – водата е изследвана и е доказано, че не е напълно чиста.

Това е така, не защото медиите го казват, а защото така е съобщено от съответните отговорни институции…!

Божидар Димитров е прав обаче, че докато има работници в кладенеца, водата няма смисъл да бъде изследвана, защото естествено, тя ще е замърсена! Прав е и за това, че въпросният кладенец има историческа натовареност, тоест – той е историческа забележителност, дори само заради това, че се намира в старата българска столица.

Дали тук е покръстен Св. Цар Борис I ние не знаем. Това обаче наистина е възможно. И това отново е едно от историческите „натрупвания”, които придават значение на въпросният кладенец.

Така че, медиите нямат вина за това, че отразяват събития, които са създадени от институциите. Ако Здравната инспекция каже, че водата в кладенеца е нитратна, медиите ще отразят именно това.

В същото време, внушаването на пренебрежителност към даден исторически феномен не е работа на медиите и те не бива да го правят. Колкото до участието на премиера във въпросния „медиен възел”, самото му присъствие на мястото превръща действието в медийно събитие. В крайна сметка, ако ще обвиняваме Божидар Димитров, че е „главен жрец на нов държавен култ”, защото поръси Борисов с вода, то, самият министър-председател също участва в този „култ” като поръси сви министри, един от които беше самият финансов министър..!

Става дума за една неофициална официалност! Нито говорим за нов култ, нито пък за жреческо-шамански ритуал. Съвсем по-безобидно е всичко.

С една дума – сякаш трябва малко повече да се внимава, когато се квалифицира едно медийно събитие, особено, когато се прави оценка. И ако някой е преиграл, то медиите не е нужно непременно да преекспонират, макар, че в августовската суша откъм новини, това си е направо журналистическа находка…!

Понякога едно такова действие може да се превърне в деликатно, или дори и в не особено деликатно, внушение с елементи на публична манипулация…! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: