петък, 14 август 2015 г.

„ЪНДЪРГРАУНД ЖУРНАЛИСТИКАТА” НАБИРА СКОРОСТ

Вече почти всяка интернет-медия поддържа свой личен форум. Въпреки заплахите, че медиите ще отговарят за онова, което се пише в собствените им форуми, това е един от начините за така наречената, стара и добре позната „обратна връзка”. Едно време това ставаше чрез рубриката „Писма на читатели”, днес – форумът дава възможност за една директна, непосредствена, личностна изява. Можеш да кажеш всичко на всеки, когато си поискаш.

Само че, има една малка подробност. Както преди, така и сега, този, който споделя, може да придобие пълна анонимност. Въобще анонимността сякаш ни е вградена в националното ДНК, готови сме да кажем всичко, на всеки, само че, ако може да не е в лицето му, и ако може да не си казваме името…!

Смели сме, ама на масата, с чаша в ръка, а на „бойното поле”, със словото сме…е, не точно аслани, а онова, което се римува с „аслани”…!

Това показва комплекс, който демонстрира първо ниско самочуствие, след това - липса на себеуважение и накрая, но разбира се не и на последно място - страх, панически страх – субпродукт на раздвоение на личността, сякаш също наследствено.

Много читатели на интернет медии споделят, че за тях, форумите са много по-интересни, защото там се съдържат повече данни, повече информация и обикновено именно във форума под дадена статия е всъщност истинската статия, с всички доводи, всички гледни точки и всички аргументи „за” и „против”.

Именно това прави форумите толкова четени и толкова предпочитани за така наречените „анонимни журналисти”. Форумците, или пишещите във форумите изпълняват една относително нова форма на „журналистика” – така наречената „анонимна журналистика”, или „ъндърграунд журналистика”.

Анонимното писане придобива застрашителни размери и така се стига до изопачаване на вероятния първоначален замисъл на форума – да се предоставя повече информация и да се дават допълнителни данни по дадена тема, както и да се осъществява „жив” контакт между автор, аудитория и колеги, заедно и поотделно.


Форумите няма да бъдат затворени, дори и когато онлайн-базираните медии реално започнат да носят пълна отговорност за онова, което се пише в тях. Анонимността обаче може да бъде ограничена и това поне донякъде ще доведе до относително калибриране на системата на дву- и многостранна комуникация. 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: