четвъртък, 6 август 2015 г.

ЗАЩО ЖУРНАЛИСТИ БЯГАТ ОТ МЕДИИТЕ…?

Напоследък колеги сменят професията и от журналистиката се пренасочват към други сфери. Защо става това, каква е причината за такива действия, които при това никак не са единични случаи…?

Само в моето най-близко обкръжение вече един журналист стана преводач, един добър спортен журналист стана PR, друг още преди години стана PR, един отива да работи като текстови редактор в издателство за художествена литература, друг – стана актьор, а още една иска да стане фризьорка…след 15 години в журналистиката….!

Колегите намират професионалната си изява в медиите за действие с твърде висока за тях цена. Дали не е минат един праг, отвъд който професията се девалвира, или бива девалвирана…!?

Кое насочва колегите към пресцентровете на фирми и ведомства и защо бягат от активната журналистика?

Липсата на възможности за развитие, ниското заплащане, напрежението, несигурността, цензурата на всички нива, мимикриращият морал, са само част от причините за отлива на кандидати за тази иначе високоблагородна професия.

Това води до навлизането в професията на твърде млади колеги, в което няма нищо лошо, само че израстването в кариерата им става твърде бързо и главозамайването е тотално. Това е и една от причините доста често и особено напоследък да ставаме свидетели на толкова силно повярвали си и напористи репортерки и репортери, че сякаш наблюдаваме маймуна във влак – комична истеричност, сенилна безпътица и упорито търсене на изход и от ситуацията, а веднага след това - и от медията…!

Професията се девалвира от постоянното ни изпадане в класациите за свобода на словото и свобода на упражняване на професията. Проблемът обаче не е в статистиките, а в обектите на същите – тоест в нас! Явно нещо не е на ред в родната ни журналистика, а и в нас самите, за да попадаме в такива класации!
Страшно е, когато утвърдени имена, хора, които са били институции сами по себе си, с името си, с таланта си, с позицията си, отпадат от професията и се препитават с напълно несвойствени за ерудицията им занимания, само и само, за да продължат да си изкарват достойно хляба!

Страшно е и когато млади колеги навлизат в новинарството и много бързо излизат от там омерзени от поведението на издателите си, съсипани от тормоз, изтерзани от цензура и отвратени от фриволно словоблудстване…!


Тук е заровено кучето, а решението е в актуализиране на законодателството и прозрачност на собственостите. Това поне е началото, останалото отново зависи от всеки един от нас…! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: