понеделник, 3 август 2015 г.

ВЕСТНИКЪТ Е МЪРТЪВ, ДА ЖИВЕЕ ВЕСТНИКЪТ…!

„Работата във вестник е състояние на аристократизъм”, казваше колежка-журналистка от novinite.bg. Така е, защото вестникът е някак си „старата генерация”, това е благословена работа, която не изисква онази истерична динамика на съвременния информационен сайт, но в същото време ти дава възможност за анализ, повече време за избистряне на позицията и възможност за актуализиране.

Спирането на вестник „Преса” е поредният случай, когато се спира част от така наречената „традиционна журналистика”. Всеки сам може да определи, какъв акт е спирането на „Преса” и какъв сигнал е това, не правим оценка, още по-малко пък внушение, само даваме пример.

Отиде си още една „стара школа”. Това е романтичната журналистика, когато се надбягвахме към старите и шумни телетипни машини, в очакване на поредното съобщение от БТА! Нищо лично нито за „Преса” нито за който и да е друг вестник, просто смъртта на поредния вестник е една малка смърт за този тип журналистика, онази, която сякаш беше по-нормална от днешната…!

Друго си е да „пипнеш” новината, това, дори и на следващия ден, защото вестника представя новините от вчера, е възможно само и единствено именно във вестника. Така новината сякаш е по-витална, по-истинска, по-веществена, защото вестникът остава.

Новината в електронните сайтове също остава, но някак вестникът е по-реален. Можеш да си съхраниш дадена новина, статия, репортаж, да го запазиш в папка и след много години да го извадиш – патинирано от времето свидетелство. Новината в сайт също се запазва, но веществеността е по-различна!

Вестникът е наистина „старата гвардия”, традицията, „онова време”, когато сякаш я нямаше тази истерия, която сега цари в много от медиите. И още нещо, сякаш най-стойностните вестници останаха така наречените ведомствени издания, дори и сайтовете на ведомствата.


В борбата за печалба, медиите сякаш поставиха акцент не върху информацията, а върху ефекта от нея. А ведомствените издания – вестници и сайтове, не се борят за печалба и там сякаш акцентът си остана върху информацията, върху чистата новина, необременена от корпоративни интереси и пари, оцветени в даден политически цвят. Вестникът е мъртъв, да живее вестникът…! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: