неделя, 9 август 2015 г.

КАК АМЕРИКАНСКОТО ЗНАМЕ СЕ ОЗОВА В ЕДИН МАЛЪК БЪЛГАРСКИ ГРАД

Годеч е едно от красивите градчета в западната част на България. Това е малко населено място, сгушено в полите на връх Ком. През него тече река Нишава. Някога тук имаше завод за телевизионни антени и именно с това градът беше известен в цяла България. Днес това е едно китно място, където все още има млади хора, а животът тече бавно и спокойно, защото големият град не е чак толкова далече, но все пак и не е толкова близо.

Никой не би си и помислил, в това малко градче да се развее американското знаме, преди 20-тина години!

По времето на така наречения развит социализъм и неговата естествена метастаза – комунизма, да развееш чуждо знаме в България беше равносилно на самоубийство. Особено ако това беше американското знаме, затворът беше неизбежен за дръзналия да прави „чужда капиталистическа пропаганда” по такъв демонстративен начин.

Днес обаче в Годеч се развява свободно американското знаме при това на събора – празника на града, на Лисе, или Св. Пророк Елисей!

Американското знаме е и сред символите, които в днешно време вече свободно се демонстрират в комунистическа Куба, както показа неотдавнашен репортаж на CNN. Хората масово носят потници, фланелки и гащеризони, които изобразяват именно американското знаме върху тях.

Разбира се, трябва да има граница, трябва да се внимава, върху какво се поставя един национален флаг, независимо от това, на коя суверенна държава е, защото флагът именно е един от официалните национални символи на една нация!

В същото време обаче, забраната за развяване на това знаме е и един от факторите за констатиране на демагогски тоталитаризъм. Така например, единственото място, където можеше да се види американско знаме по време на комунизма у нас, беше имено на американското посолство, което властите тогава неофициално наричаха през градския фолклор – „гнездото на осите”. По същия начин, в Куба, знамето на САЩ на посолството беше закривано по различни начини и с разнообразни трикове. Поставяха рекламни пана, високи толкова, че да закриват националното знаме.

Това обаче демонстрира драстичен държавен инфантилизъм и изключително ниска проба на политическа култура.

Развятото американско знаме днес, в един малък град в една от най-бедните части на страната ни, е преди всичко признак за това, че обществото ни е свободно и не е застрашавано от абсурдните репресии на комунизма, когато скудоумието вземаше надмощие над относително здравия разум и се раздаваха наказания дори за невинни вицове, които по един или друг начин се шегуваха, понякога дори напълно добронамерено, с властта.

Американското знаме по време на комунизма в България беше нежелано дори върху пощенските марки, защото властите приемаха това за политическа декларация, демонстрация на символи и агресия срещу „мирните граждани на комунистическата татковина”!

Всъщност, в това разбира се нямаше никаква диверсия, а просто това беше една напълно невинна реклама. Какво лошо има в това една държава да постави флага си – символ на държавността, върху официална пощенска марка…!?!?!?

„Символите на капитализма” дразнеха комунистическата власт, защото тя се страхуваше от собствената си сянка. Този страх беше оправдан до толкова, че врагът се виждаше дори и вътре, той беше „с партиен билет”, като по този начин се съсипаха видни комунистически деятели, какъвто например беше един Трайчо Костов!

Символите трябваше да са проверени и одобрени, защото те въвеждаха пропаганда, която формулираше определен тип мислене и насока на мислене дори. Символите бяха предимно от СССР, а когато се появяваше американското знаме, колкото и това да беше наистина случайно, или невинно, то се приемаше като дипломатически гаф и опит за диверсия!

Ето защо, когато след демократичните промени у нас се появиха първите пакетирани натурални сокове с марка „California”, това беше истинска революция. Не стига името, а върху лъскавата опаковка имаше дори и американско знаме, което вече не просто се набиваше на очи, а направо извади очите на „пребоядисаните” комунисти, които само за една нощ смениха уродливия комунизъм с перфидния европейски социализъм, тип – социалдемократизъм.

Американското знаме днес в град Годеч се развява на събора, на една платформа за електрически детски колички. Никой не обръща особено внимание на това, защото не само това знаме се развява в Годеч.

Имало е обаче време, при това само преди 20-тина години, когато за подобно деяние, човек можеше за дълго да изгуби активни граждански права и да разполага с още по дългогодишна възможност, не по-малко активно да „размисли” в някой от затворите, а не дай Боже и лагерите на смъртта, с които страната ни беше осеяна!

ХХ век ще остане в историята като векът на символите, векът на тоталитарното изопачаване на реалността, което доведе до много болка, страдание и зловещи престъпления срещу човечеството.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ     

кореспондент на в-к „България” в София

Няма коментари: