четвъртък, 6 август 2015 г.

ПО ГЬОБЕЛСОВСКИ, НО СЪВРЕМЕННО..!

Приписват на Паул Йозеф Гьобелс репликата: „Дайте ми власт над медиите и аз ще превърна всяко общество в стадо свине”. Дори не е толкова важно, дали той го е казал, или не, защото твърдението е толкова вярно тогава, колкото и сега!

Властта, която медиите имат наистина е огромна, защото информацията е нещото, което определя профила на съвремието ни. Да имаш информация и да имаш лостовете да я популяризираш вече представлява реална власт, която може да налага политики.

Казват още, че пак Гьобелс е казал: “Ние не целим истината, а ефекта”.  Всъщност истината е онова нещо, което е важното и по времето на Гьобелс, а и днес. И ако той не се е интересувал от нея, защото точно обратното й състояние е било важно за онова историческо време и конкретните обстоятелства, то днес истината е колкото признак на свобода, толкова и състояние на реална сила.

Властта над медиите е нещото, в което се цели онзи, който иска да подчини всяко общество, или да го превърне в „стадо свине”. Тогава се търси ефектът, а истината остава на заден план, защото тя се принизява до състоянието на лост, който се използва, за да се достигне до търсения ефект.

Именно това не бива да позволява общество, което се себеуважава – да бъде превърнато в „стадо свине”. Четейки обаче статистики от сорта, че страната ни е на незавидното 106-о място в годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г. на "Репортери без граници", не може да не направим извода, че сякаш вече сами сме се превърнали в стадо.

България е на последното място сред страните от ЕС и сме позиционирани, според същата статистика, СЛЕД много африкански, азиатски и латиноамерикански държави от ТРЕТИЯ СВЯТ.  


С една дума, нека сами да помислим, до каква степен властта над медиите у нас вече ни е профанизирала като общество, или дали въпреки „истината”, постигнатият „ефект” вече не е опасно канцерогенен за бъдещето ни…! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: