четвъртък, 1 февруари 2018 г.

ДОСТОИЗБИРАЕМИТЕ НАМАЛЯВАТ КРИТИЧНО. А СЕГА НАКЪДЕ…!?

Отиваме нататък, това да са
бъдещите митрополити на БПЦ-то!!!
На основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ – БП, беше определена следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор във Видинска епархия:

Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия; Белоградчишки епископ Поликарп, трети викарий на Пловдивския митрополит; Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит; Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”; Константийски епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит.

Това са петима епископи. Само пет…! Къде са обаче останалите, къде е Игнатий, Борис, Йоан, Сионий, Евлогий…

Дядо Борис не изтърпя ли наказанието си вече, Игнатий къде е, покриха го като диверсант, Йеротей зае мястото до Светосливенски Йоаникий и Игнатий се изгуби безследно! Йоан Главиницки остана при грамофонните си плочи, сякаш завинаги, Евлогий сякаш се срастна с Рилския манастир, от години не е включван в листа за митрополит, защото и не иска.

Според някои, ако веднъж откажеш, повече не те включват, но това не зная да е записано в Устава. И още, ЗАЩО Евлогий отказва, каква е причината? Та той е игумен на най-големия ни манастир, какво го спира, или може би КОЙ го спира…?!

на Сурва, като на хиротония...,
натам ли върви БПЦ-то ни...!?
И накрая, къде се изгуби Сионий Велички, той е игумен на Троянски манастир – една от ставропигиите, с които се гордее и църквата ни, и държавата ни. Дали Сионий не се специализира в „откриването“ на тайни от вековете за манастира, че едва ли не е основан от хан Аспарух…! Дали пък не се специализира в „изнамирането“ на знамения и „тайнства“ , които, кой знае защо, до сега не са били открити от толкова игумени, монаси и миряни, живели и посетили този манастир…! Но пък иначе, виж, манастирът се превърна в истинска туристическа дестинация – „ултра ол инклузив“, дали обаче е духовна такава…!?

Какво се оказва, че сега един от тези петима, тоест, вече двама, ще стане митрополит на Видин и остават четирима епископи…!? При евентуални следващи избори, когато още един отпадне, ставайки митрополит, оставаме с трима епископи, които са достоизбираеми, така ли…!?

И какъв избор имат тогава…!? Трима, от които двама в двойка при избора на епархийските избиратели и един остава…за цяр!

Накъде вървим, каква е тази църква без епископи!? Защо не се правят нови такива? Както е тръгнало, за да се пусне свежа кръв ще трябва да се правят на година поне по пет хиротонии, а има ли достойни за епископи!?

Колко е престижно вече, да си в расо...!?
Архимандрити стоят от столетия на тази позиция, епископи нови - ЙОК, някои пък са потънали в забвение, за съжаление някои и си отиват по чисто естествени причини – животът си тече…!

Има архимандрити с достатъчно богат опит като администратори. Защо те се държат сякаш умишлено на това ниво, без да ги „повишават“ в епископ? Няма да даваме примери с имена, за да не ни обвинят в лобиране, но такива има и всички, които се интересуват от църквата и нейните дела, ги познават и се чудят, защо не ги правят епископи! Не че е етап от „кариерното развитие“, не, просто говорим за остра липса на кадри, ама много остра….!!!


Да не дава Господ скоро да правим нови избори за митрополит, не дай Боже – за патриарх, защото….няма хора, просто няма хора…!!! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: