сряда, 14 февруари 2018 г.

ВОЕННИЯТ МУЗЕЙ ПОЛУЧИ ЦЕННИ КАРТИ ОТ ВОЙНАТА

Семейство от София дари лични вещи на офицер-ветеран от Косово

Националният военноисторически музей /НВИМ/ получи дарение от семейство от София, които пазят уникални немски и български географски и военни топографски карти от времето на Втората световна война. Те са били притежание на ветеранът, капитан от запаса Георги Ст. Иванов /11.10.1912 г.-09.12.2002 г./ – служил като офицер в 14-та пехотна дивизия, 51-ви пехотен вардарски полк, в днешна Македония и Косово, на граничната застава при село Стари Качаник - Втора кумановска пехотна дружина.

Освен карти, семейството дари още изящна кутия от хармоника и пръстен, подарени на българския офицер от италиански офицери, с които е работил в района, както и лични документи на ветерана Георги Иванов – личната му военна карта, отличия и медали, значки и удостоверения за наградите. Сред дарените артефакти е и албумът „Трета картечна рота – 1935-1936 г.“ от ШЗО в Княжево и снимки от войната, принадлежали на капитан от запаса Иванов.

Големите исторически събития носят историята не само на генералите, но и на по-нисшите офицери и войниците. Такива дарения за нас са важни, защото са компактни и проследяват цял един период от военната ни история и от личната история на един български офицер, заявиха от НВИМ.

За нас е важно да предоставим тези артефакти именно на военния ни музей, защото това е мястото им, където те биха били у дома. Нашият сродник – офицер и ветеран от войната щеше да направи същото, ако беше жив днес, заяви Николинка Георгиева – дъщеря на Георги Иванов.

Дарителите получиха официален документ за дарение, връчен името на ръководството на администрацията на НВИМ.


Фото Николета РАЙДОВСКА

Няма коментари: