сряда, 7 февруари 2018 г.

ТАКА СЕ РАБОТИ, ВАШЕ ВСЕБЛАГОГОВЕЙНСТВО…!!!

Получихме лично писмо, което беше предшествано от контакт през социална мрежа, от прот. Николай Георгиев – новият директор на дирекцията за връзки с обществеността на Светия Синод.

Нямаше да пишем тези редове, ако не бяхме особено приятно изненадани от тона и най-вече от начина на комуникация – фин, елегантен, в същото време достатъчно ясен и категоричен!

Отец Николай ни пише, че би искал преди да публикуваме коментар на нещо, което ни е впечатлило ОТРИЦАТЕЛНО или ПОЛОЖИТЕЛНО в Българската православна църква, да го попитаме. За мен е важно да имате точна и пълна информация, а как ще процедирате с нея е Ваше право и съм сигурен, че ще постъпите по съвест, пише още прот. Николай Георгиев.

Две неща трябва да отбележим тук. Първо, много приятно става на един автор, какъвто и да е той и от какъвто и да е калибър, когато го уважат с лично съобщение, защото ние пишем, не за наша слава, а в полза на истината и огласяването на православните новини от БПЦ и доколкото можем от останалите поместни православни църкви, архиепископии и други православни църкви.

И второ, признаваме си, четейки писмото на прот. Николай Георгиев, първо останахме с впечатлението, че се опитва да ни сложи информационен хомот, но не е така. Той ясно очертава диапазона на комуникацията – пълна информация, която ние можем да ползваме, както преценим.

Ваше Всеблагоговейнство, от повече от 20 години съм журналист и  съм работил с много PR-специалисти!  Уверявам, Ви, ако съумеете да съхраните точно този начин на разбиране на комуникацията с медиите, Вие ще сте истински новатор, който по всяка вероятност ще остане в историята на журналистиката! Пожелавам Ви го от сърце, силно се надявам това да е така, защото намеренията Ви са наистина престижно перфектни, практиката обаче се опасявам да не се окаже смазващо традиционна…!

С една дума, ако очертаните параметри на сътрудничество с прот. Николай Георгиев – директор на Дирекция „Връзки с обществеността“ при Светия Синод на БПЦ-БП останат такива, каквито ги е обявил, можем само да се поклоним на такъв прецизен професионализъм. Ако пък нещо се промени, а то, съдейки по собствения си над 20-годишен опит е неизбежно, нека поне да е нещо наистина минимално…!

Милея за красив български език в медиите, както и за красиви взаимоотношения - вербални и писмени, пише ни отец Николай. Тук отново намерението и усилията ни съвпадат напълно! Остава и на практика да работим така прецизно и добронамерено едни към други, Ваше Всеблагоговейнство, а ако съхраните написаното от Вас и успеете да го приложите в практиката си на PR на Синода, то тогава убеден съм, ще работим перфектно…!


Уважението с лично писмо от структура на Синода е не за автора, в мое лице, а за групата „Православни новини“ във фейсбук, която се оказа информационна институция, доказала се през годините не като пощенска кутия, а като място за активно и достоверно авторство на всеки, който има какво да каже, знае, как да го каже и кога да го каже. За това Благодарим…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: