сряда, 31 януари 2018 г.

КЪДЕ СИ КАКО САШКЕ…?

Александра Карамихалева
Синодът освободи в края на миналата година своя началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ Александра Карамихалева. Това обикновено се прави при смяна на администрация,  което в случая не се наблюдава, тоест, нямаме нов патриарх, Боже опази…! Остава тя да не се е справяла с работата си! Но и това не е така! Въпреки, че ни извъртя един много фин номер при посещението на патриарх Вартоломей, ама много фин, признаваме я, все пак Карамихалева беше добър ПР, тоест, работеше се добре с нея, поне…!

Една от версиите за рокадата в Светия синод е, че тя ще бъде номинирана за поста шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Досегашният директор Емил Велинов, който е ветеринар по образование, е вече в пенсионна възраст. Имаше обаче и друга версия - че дамата ще оглави "Църковен вестник".

Карамихалева е богослов и журналист, но е известна и като жената до патриарха, която е близо до него от самото му ръкополагане за водач на БПЦ. Съпругът й също е свещеник в София.

протойерей Николай Георгиев
Сега шеф на отдела е свещеник. Това е протойерей Николай Георгиев на длъжността началник отдел „Връзки с обществеността". Добре, има логика, свещеник е по-логично да е началник на този отдел на патриаршията ни, поне е духовно лице. Само че, откакто той ръководи отдела, съобщенията от Синода намаляха като олиото през 1996-та !

Сашка Карамихалева, може и да беше малко поприкрита, но поне пращаше съобщения, сега я дойде едно съобщение на седмица, я не…! Синодът се затвори като калцирана язва и ни навътре, ни навън излиза/влиза информация! Започваме да се питаме, това ли беше целта на смяната на Карамихалева…!?

Оказа се, че тя вече е главен редактор на „Църковен вестник“ в Синодалното издателство, считано от 14.12.2017 г. Това повишение ли е, или е затваряне на устата, или пък е нещо трето, като третия пол, което не ни е известно, поне за сега…!?

Митрополит Киприан Старозагорски
Определен беше също така Старозагорски митрополит Киприан за официален говорител на Св. Синод и духовен надзорник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод. Това хубаво, само че е хубаво същият митрополит да се поотвори малко повече /даже доста повече…!!!/ за медиите, да го виждаме по-често, не само като чете позицията на Синода за Истанбулската конвенция, но и по много други поводи, дори и без повод…! Той трябва да е връзката на медиите с Църквата ни, защото е посредник. То това е говорител на институция, било то и патриаршия – не да говори, само когато му кажат, като робот, а и той да има инициатива да свърже дадена медия/медии с даден представител на БПЦ, а защо не и самия патриарх, по даден въпрос.

И ето, питаме го сега, как да постъпим, какво да направим, за да заявим интервю с Негово Светейшество по теми от деня, по които Църквата трябва да има позиция…!?? Интервюто ще е за български вестник в САЩ. Ще ни даде ли интервю патриарх Неофит, Ваше Високопреосвещенство, или пак ще чакаме години, както чакахме и при кака Сашка до сега…!?

Иначе, Сашка ще и ни липсва, но дано поне протойерей Николай Георгиев достигне нейната комуникативност и откритост! Може и да не казваше всичко, но поне си говореше с медиите…!

Дано и двамата, и новият началник на отдел, и митрополит Киприан се превърнат в един истински „дует“ на публичността. Защото публична тайна е, че PR-ите обикновено се назначават, не за да оказват съдействие на медиите при връзката им с институцията, а точно обратното, за да „затворят“, съобразно уменията си, институцията до така степен, че комфортът на „началника“ да е почти напълно гарантиран…!

В това отношение Сашка „криеше“ патриарха, но поне си вдигаше телефона,…е,…сравнително редовно, все пак ;-)…!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: