сряда, 24 януари 2018 г.

ЗА КОЗИНАТА И розАвото БУЛО…!

Продъниха ни ушите с тази Истанбулска конвенция, кой ли не се изока, кой ли не се и*ака, по нея. В същото време една моя приятелка много разумно попита: „Колко ли трябва да си дебилен, когато те застрашава повишение на цената на тока с 30%, на теб да ти е проблем една конвенция за защита от насилие…!?“. 

И е много права колежката и приятелка А.К., защото наближават и избори за видински владика още сега в неделя, когато ще се определи двойката епископи, кандидати за престола и видите ли точно сега църквата ни се задейства като часовников механизъм, ама бомба, и взе позиция.

Ок, нека е така, това също е право и задължение на църквата, да взема позиция по обществено значими теми, но защо те са сякаш само за гей-парада, Истанбулската конвенция и концерта на Мадона, а и за събора в Крит, естествено, взеха така ясно позиция…!? Сякаш по другите теми църквата ни я няма. Изказа се против бежанците, пък един игумен на ставропигия се думкаше в гърдите преди време, как прибрал семейство сирийци в манастира и призоваваше за същото останалите, после пък обърна палачинката, кой знае защо, кога, как и под какви сили и намеси..!? Неведоми са пътищата, мдааа…ма много са неведоми….!!!

И изведнъж сега църквата се сети да отлъчва хора, които подкрепяли конвенцията, както призова един бивш архимандрит-звездоман! Щели да се молят по храмовете да не се приемела конвенцията..! А питам, къде беше същата тази църква, когато избиваха през 1946 г., някъде по това време, елита на интелигенцията ни, когато избиваха и свещеници, къде беше и къде е, когато навън хора студуват без дом и без стряха, гладуват, къде е църквата и по останалите обществено значими теми, като корупция, беззаконие, занижена до кризисен минимум здравна грижа, колабирала социална система, тотална безработица, младежка безпътица…!?

Хванали се нашите брадатковци за Истанбулската конвенция, парадират от позицията на Божии представители на земята, а като ги гледаш, половината са точно от този „трети пол“, за който говорят, и за който няма и дума в същата тази конвенция...!

Колко е удобно, когато ще ти повишават цената на тока, да забъркаш един комплот с една конвенция, била тя и Истанбулска и колко е удобно и църквата, възползвайки се, преди изборите за видински митрополит, да отклони общественото внимание от това с едни безсмислени молитви за нещо, което и тя не знае за какво е и какво е въобще!

И какво, ще отлъчат 50,02% от населението ли, че ако има и процент от тях, които ходят на църква, то ще е добре, и този процент ли ще отлъчат…!? А кой ще плаща свещите Ви Ваши Високи и не толкова Високи Преосвещенства, а..!? Щото парите Ви идват от свещите, а ако отлъчите половината население на страната, чисто хипотетично доходите Ви ще намалеят наполовина! Тогава как ще пристигате на заседанията на Синода от близо и далеч с разни „беемвета“ и други, с пищни кортежи и охрани, все едно сте сенчести велможи..!?

И накрая, в Южния парк се строи църква,  нова, красива, голяма….! Вдигнаха Камбанарията и едно малко помещение долу, за да бъдат те отправна точка за останалия мащабен строеж, но пари няма…! Така църквата остана само една камбанария с една стая долу! Няма пари, ама пари за нови коли и за аристократични дивотии, исихастирийки и други по някои манастири, има…, така ли…!?

Всичката Мара я втасала, че за Истанбулската конвенция се захванала…!


Хайде холан, „крадците“-загоритенджери ще ми говорят, как да хванем „крадците“…! 

Вълкът козината си мени, но булото розАво никогаш, така знам аз…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: