понеделник, 29 януари 2018 г.

ЦЪРКОВЕН ЦИРК „БАЛКАНСКИ“ ВЪВ ВИДИН

Все още не знаем, кой ще е новият митро-
полит на Видин, но поне знаем, кой НЯМА
да е...!!!
Истински църковен цирк се състоя във Видин с проведения първичен избор за нов видински владика, след кончината на стария. Ако гледа отгоре дядо Дометиан, какво се случва в богодаруваната му до скоро епархия, сигурно се кръсти и плюе в пазвата си, че се е отървал!

Хули и викове, сякаш сме на пазар чувахме, докато течеше изборът. И като се запитаме, ЗАЩО беше това….!? Защо тези хора, които протестираха, викаха в полза на единия от кандидатите – епископ Поликарп, а той получи само два гласа…? Получи се – напънала се планината и родила мишка, ама мишка, та мишка…!

Защо беше толкова зор Поликарп да влезе в двойката, че и да стане епархийски митрополит? Нима му е лошо в Пловдив!? Той ли стои зад тези протести и ако да, защо, а ако не – пак защо не се дистанцира официално от тях, като каже, поне сега, след изборите, че признава избора на епархийските избиратели…?! Уж беше много популярен, уж го искаха, уж всички го обичаха – пък накрая – два гласа от всичките 58…! Е, за каква обич говорим тук тогава от миряни към епископ, или от епископ към миряни…!?

Първо стартираха заплахите от някои протестиращи, още преди нова година! Някой си позволяваше да напомня, че бил доста „нервен“ и да припомня, че избирателите, както и той живеели в“ един град все пак“…! Това ако не е заплаха, здраве му кажи!!! Опитаха се да заплашват и пишещи по темата журналисти, както и мен, не липсваха опити за шантаж, опити за дискредитиране, за манипулации и дори и мистификации. Не стана!

Излязоха да врещят на улицата като същи хулигани! Това ли е разбирането им за миряни, да крещят по улиците „Мафия“ и други дивотии!? Така ли се държат миряни по време на църковни избори…!

Ето какво написа наш читател: „… А каква беше агитката …Платени /роми/ от Арчар, подведени баби от Дунавци-щели да им увеличат пенсиите от Митрополията…/!!!/. Никой не знаеше защо е тук. Никой от тях не влезе за светата литургия…! Хули, обиди, омраза към духовни лица и епархийски избиратели. Срам и позор…! И тоя иска да е митрополит !?“. Ако приемем, че агитката е била наистина на епископ Поликар, защото неговото именно име се скандираше, тогава, ако тези хора нарушават правилата и Устава на БПЦ, къде беше през това време Белоградчишкия епископ,…в Белоградчик ли….!?!?!?

Не бил подходящ никой, видите ли, освен наш Поликарп…, твърди гражданин на Видин, който дори не е ясно, дали въобще ходи на църква! И защо той да е…!?  Двамата избрани – Даниил Драговитийски и Герасим Мелнишки са всъщност единствените реални кандидати. Единият е викарен епископ, тоест – на практика управлява епархията ни на два континента – Америка и Австралия, а другият е главен секретар на Синода! И двамата са с богат управленски опит, защото митрополитът не е духовен баща на миряните, такъв е техният енорийски свещеник, а митрополитът е администратор, той е изпълнител на „духовната политика“ на Синода в епархията. Е, и двамата избрани имат опит в това начинание.

Поликарп Белоградчишки така и не показа дипломата си за завършено висше образование, да не говорим пък за богословско такова…! Е, какво очакваше, да стане чудо ли…!? Чудото стана, когато стана епископ, два пъти чудеса не стават, Ваше Преосвещенство!

Намесиха се аргументи, които са не просто спорни и осъдителни, дори и от граждански съд, но да се говори за други действащи митрополити, кой какъв бил, с кого спал, с кого се наял…, това е под човешкото достойнство на един уважаващ се българин! Какво общо имаха други митрополити, които бяха обявени за гейове!? А нима някои от протестиращите във Видин расоносци, не бяха замесени именно в гей-скандали, при това не толкова отдавна..!? Никой и нищо не е забравено! И въобще,        що за дивотия, хора в расо да протестират наравно с останалия селско-градски лумпеният в едни не просто грозни, но дори и срамни сцени!?

Епископ Яков е добър монах, но е непознат в епархията, а и не само там, епископ Йеротей също е непознат, а и митрополит Йоаникий има нужда от помощник в Сливен, епископ Поликарп е познат, но въпросът е,  С КАКВО е познат…?!!! Явно не е с добро, съдейки по резултата му – два гласа! Остават Герасим и Даниил и ето ги именно те да са двамата кандидати на епархийските избиратели. Това е логичният и единствено нормален избор, което показва, че врачански митрополит Григорий си е свършил добре работата – осигурил е честни, свободни, открити и най-вече адекватни избори за двойката епископи. Сега на ход е Синодът, следващата неделя именно той ще реши, кой ще е новият домовладика на епархията, със седалище  във Видин.

А до тогава, онези щели да хвърлят камъни, че и по новия владика дори…!! Питаме се, във Видин полиция няма ли…, защото това вече е откровено гаменство, което, струва ми се, лесно може да се квалифицира по Наказателния кодекс…!

А на епископ Поликарп, да му пожелаем „лека служба“ в Пловдив, там е строго, но – справедливо, както казваше Тодор Колев в „Опасен чар“…!


Кой, каквото си посее, това и ще жъне, Ваше неосъществено ВИСОКОпреосвещенство…, всичко е в семето - факт…!!! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: