понеделник, 8 януари 2018 г.

ТАЙНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДИН ВОЕНЕН АЛБУМ

Това е историята на един военен албум от 1935-1936 г. Той принадлежи на запасния майор и ветеран от Втората световна война Георги Иванов, от софийското село Слатина. В годините 1935-1936 г. той е школник в Школата за запасни офицери /ШЗО/ в Княжево, край София. Когато завършва, той, както и всички останали обучаеми, получават албум за спомен.

На корицата е изобразена карта на България и отнетите ни земи - в робски окови – националният идеал на страната ни в онези години –обединението.

На първата страница е поставена снимка на царското семейство, втората страница е за генерал-майор Луков – министър на войната по това време и други висши военни ръководители.  Следва ръководството на ШЗО и снимки на всички школници, на  фона на ежедневието в школата. Накрая са изобразени фрагменти от живота в ШЗО.


До тук всичко е добре, докато не идва 9 септември 1944 г. тогава Иванов - все още действащ офицер /ДКВ – до края на войната/, е принуден да скрие албума дълбоко в сандъците на тавана на дома си в София. Все пак снимка на царя и семейството му в годините, когато България вече е „народна република“, никак не е добре да се появи на бял свят. 

Снимките на царя са почти ерес и Георги Иванов крие албума през всичките години, в които монархията беше вкарана в словосъчетанието „монархо-фашизъм“. Едва след промените от края на 1989 г. запасният майор Иванов извади от тавана албума си с царя от времето, когато е бил школник в Княжево. 

За в-к "БА"

Няма коментари: