вторник, 30 януари 2018 г.

КОЙ ЩЕ ВОДИ „БАЩИНАТА ДРУЖИНА“ ВЪВ ВИДИН…?!

Кой ще е новият митрополит на Видин!? Ще разберем само след дни. Всъщност, двамата кандидати са Драговитийският епископ Даниил с 27 гласа, и Мелнишкият епископ Герасим – с 26 гласа от първичните избори за двойка епископи, които ще се предлагат на Синода за пряк избор.

Както се казва изборите са на кантар. Както обаче са на кантар, така и не са съвсем, защото от едната страна стои главният секретар на Синода, който поне се предполага, че е с едни гърди напред, не за друго, а защото е най-близо но архиереите, които ще избират от двамата. Второ, епископ Даниил пък вече е с богат опит от управление на епархията ни в САЩ, Канада и Австралия, тоест, той е пряко, малко по-подготвен от Герасим.

Двамата събраха повече от половината гласове на избирателите и затова нямаше нужда от втори тур на гласуването. Митрополит Григорий съобщи, че са пуснати общо 29 бюлетини от 29 присъстващи епархийски избиратели и всички бюлетини са действителни. За останалите кандидати са гласували: Белоградчишки еп. Поликарп – 2 гласа, Агатополски еп. Йеротей – 2 гласа, Константийски еп. Яков – 1 глас (в синодния сайт неточно беше отразено 2 гласа за епископ Яков), припомнят от dveri.bg.

За сведение: Видинска епархия има 5 духовни околии: Видинска, Белоградчишка, Берковишка, Кулска и Ломска. Според устава на БПЦ-БП се полагат по 6 избирателя от всяка околия, т. е. общият брой избиращи в тази епархия е 30. Днес явно са се явили само 29 избирателя, което означава, че при всички валидни бюлетини общият брой подадени гласове трябва да бъде 58.

Църковни протестъри, защото вече и такива има, само дето са доста по-крайни от другите, обявиха, че Даниил бил платил половин милион долара за избора си в двойката…! Това е колкото невероятно, точно толкова и тъпо като твърдение. Епископ Даниил дали въобще е виждал толкова пари на куп, камо ли да ги има, още по-малко пък да ги даде за подкуп в избори, в които нищо не е съвсем ясно!

Няма драма с избора, защото и двамата са логични като избор. Разбира се ние имаме своите предпочитания и те са за Драговитийския епископ, но това е просто наше мнение, което е повече от ясно, че няма да бъде съобразено при избора! Става дума обаче за друго, и двамата кандидати имат опит като администратори, какъвто е един епархийски митрополит, но единият е главен секретар, а другият на практика вече е „митрополит“, макар и по фактическо заместване, което би трябвало да го прави и по-избираем! Предстои обаче да видим.

Практиката поне до сега показва, че обикновено главният секретар на Синода, когато е епископ, е основен претендент за овакантен митрополитски трон. Това показва практиката, но какво ще стане, не е ясно, въпреки че, повечето мнения са именно за традицията, както вероятно и ще стане. Другото „правило“ е, че обикновено се избира един избираем кандидат в двойката и един на практика неизбираем, за да може Синодът лесно да „избере“ този, който си е избираем. Тук неизбираемият сякаш е именно епископ Даниил, но ако Синодът предпочете послушен архиерей, тогава и Даниил има реални шансове, не че Герасим няма да е послушен, защото той пък е предвидим, понеже е достатъчно добре познат…! Има и още един ракурс. Митрополит Йосиф даде заден за оставката си преди години именно, защото му осигуриха викарий в лицето на Даниил Драговитийски. Ако сега той бъде избран за митрополит, Йосиф ще е сърдит и може пак да развее оставка, което пък води до логиката за избор на Герасим. От друга страна пък, би било меко казано нетактично самият Йосиф „Американски“ да не гласува за избор на „неговия“ Даниил за митрополит, защото ще е някак „неколегиално“…!

И накрая, има и един последен ъгъл на този казус. Дали въобще и двамата епископи – и Герасим, и Даниил ще поискат да приемат поста, което би било истински прецедент, при положение, че местните бабаити се канят да посрещнат всеки митрополит, различен от Поликарп, с „камъни и дървье“, като опълченците на Шипка..!


И все пак, единият е с едни гърди напред по принцип, но другият е с по-практически опит като епархийски архиерей, а Синодът няма да има лесен избор, защото и в двата случая единият ще отпадне! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: