сряда, 25 януари 2017 г.

РЕКЛАМИТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО ЕВРОПА – ВСЕ ПО-МОДЕРНИ И АКТУАЛНИ!

Много и  най-различни са рекламите и предложенията за пътуване на наши сънародници-емигранти през миналия век до България. Почти всички вестници на емиграцията ни са изпълнени с рекламни съобщения, но най-много те са в може би най-популярния български емигрантски вестник „Народен глас”.

United States Lines” предлагат намалени цени до София за 203,50 долара,  през Шербур. Съобщението е от петък, 9 юли 1926 г. и буквално гласи: „…Планирайте от сега да вземете участие в специалната екскурзия до Вашето родно отечество с парахода „Джордж Вашингтон”, който потегля на 4 август, или пътувайте с Вашите сънародници с парахода „Президент Рузвелт”, който потегля на 11 август. Удобствата на всички параходи на „Юнайтед Стейтс Лайнс” са всеизвестни. Вие ще намерите шроки кабини,  широка куверта и предоволно хубава храна”.

„Кюнард лайн” също предлага заминаване от Ню Йорк всяка сряда, като пътят продължава по-малко от шест дена през океана. До България се стига на практика общо за десетина дена. Третокласните кабини са за двама, четирима и шестима пасажери. Навсякъде в рекламите специално се обръща внимание на храната.

Като се има предвид, че пътуването трае с дни, очевидно съхраняването на хранителните продукти се оказва проблем, което пък от своя страна води до търсене и намиране на все по-модерни начини за хладилни машини, които да позволяват храните да са свежи, за да се достави още по-голямо удоволствие на пътниците.

Самите собственици на параходни агенции, за продажба на прословутите „шифкарти”, или билети за параходите, проявяват една самоинициатива. Те сами пропътуват разстоянията с параходите и до България, за да могат да дадат по-пълна и точна представа на своите потенциални клиенти за това, как протича пътуването, какво трябва да знаят за него, какво да носят, как да се подготвят, от какво да се пазят и как въобще да организират престоя си на кораба, а и след това, докато стигнат до родината си.

Това е очарователен начин да спечелиш наистина честно клиенти, с допълнителна услуга, която предлагаш, а именно – лично консултиране!

Ето какво съобщава собственикът на такава агенция - Васил Попстефанов: „…Чест имаме да известим на почитаемата имиграция в Съединените щати и Канада, че Стойно Стефанов в Ню Йорк се завърна от дългата обиколка из Европа, като проучи пътя и начина за пътуването, което е от голям и важен интерес за желаещите да заминат за родния край…”.

Агенцията на П. Д. Василев съобщава, че когато ще се пътува, пасажерите трябва да се явят в офиса, да не разговарят с никого, за да не бъдат „продадени”, тоест, за да не бъдат подведени по някакъв начин или излъгани с нещо. Очевидно случаите с измами са били зачестили, коекто налага и това изрично уточнение, за да бъдат пътниците по-спокойни, докато се качат на парахода.

Една от най-старите и най-популярните агенции е така наречената „Македоно-Българска агенция”, създадена още през 1906 г. Те предлагат също така и напълно легално осигуряване на разрешение за влизане в САЩ, както и заверка на визи и паспорти.

През 20-те години на миналия ХХ век компанията „Кюнард Лайн” организира пътуване до България за Коледа. Ето петте причини, заради които, според компанията, нашенците трябва да участват в тази екскурзия: „…1. Бързо пътуване от Ню Йорк за България, през Шербур. 2. Широки и удобни кабини, приятна обстановка и всички удобства. 3. Безплатна услуга от нашия вещ водител, през целия път от Ню Йорк до София. 4. Прислуга и кухня по старокрайски обичай. 5. Багаж се чекира до крайната точка на пътуването…”.

Компанията „Уайт стар лайн” също предлага пътуване за Коледа в онези години. Съобщението гласи: „…Направете едно пътешествие до дома си с параходите на компанията „Уайт стар лайн”  - бързо пътуване, колосални параходи, къс океански път, през Франция…изобилна храна, затворени частни кабини за двама, четири и шест човека, атрактивни разхладителни, любезност, удобства…”.

Агенцията на А.Ангелинов в Ню Йорк предлага и допълнителни услуги, които все повече подобряват пътуванията на нашенците. Създават се улеснения за заявления за така наречения „пърмит”, както и редица други административни облекчения.

Всички реклами за пътувания към Европа и Българя от Америка през първата и втората половина на миналия век са напълно откровени за всичко, което предлагат, те търсят клиентите си с открити и чисти предложения, без заобикалки и без да ги подвеждат. Затова, всеки, който е избирал такова пътуване, било за Коледа, било – просто регулярно пътуване, е спокоен, че е в сигурни ръце, на свои сънародници, които ще се погрижат за него и той ще остане доволен от пътуването си до родния край.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България” в София


Репродукции архив на автора. 




Няма коментари: