сряда, 27 юли 2016 г.

ПСИХОЛОГИЯТА – НАЙ-ЖЕЛАНАТА НАУКА ЗА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ

Снимка: phls.uni-sofia.bg
За поредна година специалността Психология се оказа най-харесвана от кандидат-студентите. Сред популярните специалности са още технически и икономически, тоест, търси се практическо приложение, а не отвлечени науки, търсят се специалности, които дават правоспособност в професии, които са първо престижни, второ – доходни и трето – дават възможност за успешно изграждане на кариера.

Защо е така, какво се промени, защо децата станаха така научно меркантилни…?  Всъщност, тук въобще не става дума за меркантилност. Преди години, когато кандидатствах в Софийския университет, преди да бъда приет, една администраторка ми каза, че дори и в лафката на университета да стоя, пак ще науча повече, заради това, нямало значение, къде ще ме приемат, важното било да ме приемат!

Да, така беше, но тогава, днес съвременните ученици, които завършват успешно средното си образование, се ориентират към практиката. Те търсят и намират такива специалности, където да могат да се реализират. Психологията е гранична наука, в това отношение. От една страна това е хуманитарна специалност, от друга е точна наука. Възможностите за кариера са перфектни.

Подражавайки умишлено, или не на западните общества, където всеки втори ползва услугите на психотерапевт, у нас също става така, че този тип услуги се популяризират и се мултиплицират до степен на мода. Това превръща науката и специалността Психология в изключително доходна професия. Ето и къде е обяснението за интереса на кандидат-студентите към Психологията, за поредна година.

Поколенията кандидат-студенти се смениха поне няколко пъти през последните 25 години. Вече никой не учи висше образование заради самото висше образование. Сега висше образование, а и специализирано средно такива се учи с определена цел за реализация. Това е движение в положителна посока, защото самоцелните действия никога не са били особено успешни.

„Учи мама, за да не работиш” беше изключително неправилна и порочна теза, която сякаш остана, и слава Богу, в социалистическото ни минало. Учението не е начин да се отървеш от работа, учението е и трябва да е цел за повишаване и качествено подобряване на личните образователни нива, това трябва да е цел, която да позволява намирането на по-хубава работа след това, но РАБОТА, а не  - начин за избягването й!


Именно заради това днешните ученици търсят специалности, където не просто ще се чувстват в свои води, или ще пребивават по-безоблачно, те търсят бъдещето си в това, което ще учат и това е правилният подход, когато човек се подготвя за успешна професионална кариера в живота си. 

За teacher.bg

Няма коментари: