сряда, 27 юли 2016 г.

КОИ СА „ДОБРИТЕ” УЧИЛИЩА И КОИ СА „ЛОШИТЕ” УЧИЛИЩА?

Снимка: wikimapia.org
Една тема вълнува много родители, а и ученици особено силно в процеса на внедряване на новия закон за образованието. Става дума за това, че новият нормативен акт създава условия, един ученик, който има двойка, или нула точки в края на 7-ми клас, да продължи обучението си, въпреки това. Тоест – обезсмисля се конкуренцията.

Един ученик, който е положил усилия и е постигнал някакви резултати продължава да учи и след 7-ми клас, а онзи, който е положил по-малко усилия, или не е положил никакви усилия…също продължава да учи и след 7-ми клас. Тогава, за какво е нужно да се полагат усилия…!?

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов обясни, че учениците, които на практика са положили усилия, ще имат шанса да кандидатстват в по-добри училища.

Не се хващаме за думата, а се опитваме да разсъждаваме. Ако има ”добри” училища, това означава ли, че респективно има и „лоши” училища и ако има „лоши” училища, кой и защо е допуснал да има такива…!?

Всъщност, въпросът е в това, че наистина съществуват по-добри и по-лоши училища. Всички знаем, че има и елитни гимназии, които обикновено са езиковите, но и не само, разбира се.

Проблемът е в това, че сякаш се дава зелена светлина на ниската грамотност. Учениците ще си кажат, че след като и със и без усилия така и така ще продължат да се обучават след 7-ми клас, за какво тогава да си дават зор…!?

Това води след себе си една „безнаказаност” в процеса на придобиването на елементарно образование. Когато говорим за грамотност, една такава „свободия” като номинално премахване на конкуренцията сред училищата, би могла да доведе до снижаване на критериите и от там – до намаляване на нивото на елементарната грамотност и на някои основни образователни стандарти.


Проблемът е, че това ще стане ясно не през септември и не дори през септември следващата година, а едва след години, когато колелото направи поне един пълен оборот. Тогава обаче ще е твърде късно за нови драстични промени, защото те ще изискват пак пълен оборот, което води до нови изгубени години! 

За teacher.bg

Няма коментари: