понеделник, 18 юли 2016 г.

НЕДЕЛЯТА НА АРХИМАНДРИТ ДИОНИСИЙ

Беше време, когато, където и да пуснеш телевизора, все архимандрит Дионисий се появява! Така беше именно последната неделя – сутринта видяхме дома на архимандрита по едната телевизия, следобед пък другата телевизия ни показа отново дома на архимандрита…!

Иначе казано, две от най-големите национални телевизии се надпреварваха да ни показват архимандрит Дионисий в дома си! Толкова натрапчиво се случи това, че чак позамириса на платен репортаж за лъскане на имидж, но всъщност, по всяка вероятност просто ставаше дума за несъгласувани интервюта на същите тези две телевизии…!

И така, видяхме дома на архимандрита и любезно установихме, че това не е просто дом, това си е направо манастир, само че от бароков стил, или ако трябва да сме съвсем точни – „шаби-шик”-стил, като студиото на Гала по „Нова”…!

За чий обаче му трябваше на архимандрита да ни показва дома си…!? За да ни демонстрира скромно нестяжение….!? Ами, хич билля! Тези бляскави завеси, на входа, че и вътре, вероятно кристалните огледала, тези брутално демонстративни шкафове, дивани и лукс няма как да ни убедят в нестяжение. Само че има един нюанс. Твърди се, че монахът наистина живее в този лукс, само дето той е попаднал там. За това заслуги имат баба му и майка му.

Има и още нещо. Малко неадекватно изглеждаха въпросите към архимандрита, колко раса имал….! Били 13. Ами нормално, всеки един от нас има ризи и тениски, които вероятно са повече, монасите ходят с раса, така че, напълно е нормално да има поне 13 раса.

Странното беше обаче, че представените ни епископски одежди, които Дионисий така и не облече, все пак нямало да останат напразно осигурени…, което остави впечатлението, че хиротония все пак може и да има, но кога, къде и при кого, така и не се разбра. 

Иначе, Дионисий каза някои неща, които впрочем са си абсолютна истина. Че се симулира болест на патриарха, че Дяволът е и в олтара, че БПЦ първо трябва да реши, дали въобще е православна, както и да се изясни, кой, на кого е служил по времето на комунизма и къде е сега…! Нима това не са все актуални неща…!? Само че, питаме, защо чак сега….? Е, вярно, докато е на служба, няма как да ги говори тези, защото тогава хиротонията му за епископ щеше да е по-невероятна дори и от сега….!

Хайде сега да обобщим! Кой е този, който, когато иска да се представи в хубава светлина, ще демонстрира лукс?! За какво му беше на Дионисий не веднъж, а цели два пъти, при това в един ден, да показва палата си!?

И още, да, Дионисий каза много истини, въпреки, че иронизираме представянето му, всъщност, той наистина каза истини, които всички знаем, но се правим на ни лук яли, ни дори и мирисали…! Дионисий всъщност олицетворява една зараждаща се прослойка в църквата ни – бивши, неудобни, остракизирани монаси…! За тях бъдеще в църквата няма, а църквата пък се прави, че тях ги няма…! Това  е толкова странно положение, което най-малкото е недостойно! Обяснимо е, когато архимандритът говори за това, че ако не е могъл да стане епископ тук, то може да стане такъв другаде, както намекна….!

До това води политиката на щрауса, която БПЦ води през последните години. Забива си главата в пясъка и се прави, че нищо не се случва, само че, наоколо нещата си се случват, независимо от синодалите ни…! Така стана и със събора, нашите се направиха на ощипани гуспойци, но съборът се случи и без тях…! Политиката на щрауса е успешна, когато обаче действието се развива в пустинята – на пясъка, когато действието се развива на асфалта в София, политиката на щрауса е меко казано болезнена…!!!


Заради това, въпреки че беше малко мелодраматично преобличането на архимандрит Дионисий в кармазъ, сетне в бяло, защото….хайде да не прекаляваме, въпреки това, той каза истини, които обаче едва ли има кой да ги чуе…., а ние си ги знаем…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Венци, ако ти не си платен журналист, трябва да идеш и да намериш бабата и майката на този, да видиш къде живеят и дали разбират от стилове и архитектура?!? Също така иди и се разходи по манастирите и виж как живеят монасите, по колко раса и подрасници имат и по колко цвята. Този сега много знае, защото ако не приказва всички ще го забравят и ще си остане архимандрит за винаги. А като се разприказва, може да се стресне някой, те си знаят мръсните истории.