сряда, 27 юли 2016 г.

УЧИТЕЛ С БЛИЗО 20 Г. СТАЖ ПОЛУЧАВА 260 ЛВ. ПЕНСИЯ!

Пенсиите на учителите винаги са били една от най-трудно смилаемите теми, когато говорим за заслуги към обществото. Пенсиите на учителите са срамно ниски.

Ето само един пример, който илюстрира ситуацията. Преподавател по математика, каквито в момента се издирват, както се казва „под дърво и камък”, който е работил близо 20 години в системата, при това е бил в елитно училище в столицата, днес получава пенсия  в размер на 260 лв.! На толкова е оценена заслугата, която този преподавател има към обществото и към поколенията, които е обучавал!

На практика излиза, че един учител струва на бюджета днес някакви си 260 лв.! И какво да си купи с тях!? Дали да си пазарува хубави, маркови дрехи, за да подържа висок стандарт, какъвто заслужава? Дали да си купи ваучер за почивка на Малдивите, или пък почивка на Китен, например…!? Една такава почивка е поне 400 лв. за „ол инклузиф”, на родното Черноморие, какво да говорим за чужбина…! Пенсията на учителя обаче е само 260 лв….!

Разбира се, че не може учителите да вземат по 1000 лв. пенсии, защото и другите професии са заслужили по един или друг начин за такива размери на възнаграждения, след прослужените години. Разбира се, че сме на ясно и с това, че има далеч по-добре платени професии, като например шофьор на автобус! Работата е отговорна, има смени, става се рано…, а няма ли смени и за учителите, не стават ли и те рано, нямат ли отговорности, които да превръщат професията във важна…?

Ето заради това днес шофьори имаме, има и желаещи за шофьорлък, само дето учители по математика се търсят, а кандидати няма, защото за тези заплати и после за тези пенсии, няма вече кой да се излъже да си заложи здравето и спокойствието, за да изпълнява една от най-важните и значим обществени мисии – да обучава идните поколения!

Не искаме да противопоставяме учителите на шофьорите. Не това е целта ни. Шофьорите са много натоварени, отговорността им е наистина огромна, поради което те са си заслужили напълно и заплатите, и пенсиите. Само че, учителите също имат високи отговорности и също са си заслужили заплатите и пенсиите, които обаче са недопустимо и срамно ниски.


Тук е проблемът, той не е в това, че шофьорите получават високи пенсии и заплати, проблемът е, че учителите получават пренебрежително ниски пенсии и заплати и не в съпоставката на двете е колизията, напротив - те я в несъответствието на критериите…! 

За teacher.bg

Няма коментари: