понеделник, 30 ноември 2015 г.

КОГАТО АМЕРИКА ИЗПРАЩАШЕ „ГАНГСТЕРИ” СРЕЩУ НАШИТЕ ДЕЦА…!

Снимка: europe.actualno.com
„Внимавай, дете, където и да ходиш, ако някой ти предложи дъвка, или нещо за игра, да не пипаш, защото или ще те отровят, или ще гръмне нещо и ще те убие…!”. Тази реплика много често можеше да се чуе едно време, през социализма в България, когато майките предупреждаваха децата си. Те наистина вярваха, че има едни хора, които раздават писалки, които като ги натиснеш, гърмят и откъсват ръката ти.

„Циркулираше масово легендата за играчки-бомби, които американците хвърляли след войната по нашите села и градове, за да осакатяват нарочно децата”, припомня komitata.blogspot.bg.  Всичко това е част от детството на всеки малчуган в онези години. Още от съвсем невръстно дете, всеки е облъчван, че американците са лошите, които хвърлят играчки-бомби.

Това не е случайно, властите в комунистическа България имат необходимост да пускат такива слухове, които да се превръщат планомерно в относителни „истини”. Така се поддържа „огъня”, за да не би случайно някой да се разколебае, че Америка е лоша!

В цитати от пионерско романче – „Воля“, се разказва как дете, загубило и двете си ръце от играчка-бомба:  „Зарко вървеше по застланата с борови игли пътека и си подсвиркваше весела училищна песничка.Зарко бе намерил една от ония избухливи играчки, които американските гангстери хвърляха със самолети над страната”, се казва още във форума komitata.blogspot.bg.

Американците не просто са лошите, те непременно трябва да са квалифицирани – гангстери…! Това подсилва значението на сътворената лъжа.

След Втората световна война, когато България, под давлението на Съветския съюз отказва Плана „Маршал”, постепенно започва да изпада под пълната опека на СССР – и в политическо, и в икономическо, и в идеологическо, и във всяко друго отношение. Така се стига до това, че Америка, която се явява най-големият враг на СССР, става обективно най-големият враг и на малка България.

Политиците в страната ни много бързо и с неприкривано удоволствие влизат в риториката на съветските политически лидери и приемат техните клишета, идеологически фрази и типови изказвания. Имено заради това дивотии от сорта, че американците се напивали с „Кока-Кола” и издевателствали над „негрите”, намират почва в пропагандата и в България. Дори след приемането на „Кока-Кола” за производство в България, впрочем първият пробив на тази напитка в социалистическия лагер, някои от българите вярват, че това е упойваща напитка!

„През неотдавна завършилата Втора световна война английските и американските империалисти не подбираха средства за воюване. Те хвърлиха от самолети над неприятелските им страни детски играчки, моливи, писалки и други предмети с красив, съблазнителен външен вид. Но вземеш ли такава писалка или играчка, опиташ ли се да си послужиш с нея, тя избухва със страшна сила и ти откъсва ръцете или те убива на място…”, се казва пак в пионерското романче – „Воля“. Така се прави промиване на мозъка.

Детето приема учителя си за авторитет, родителят в онова твърде натуралистично и патриархално общество е най-големият авторитет. Когато именно тези два колоса на образованието допускат да се появи дори, камо ли да се чете, такова силно идеологическо „четиво” като това романче „Воля”, то тогава детето приема, че това е истината. 

Така още от съвсем малки децата вече са заредени с отровата на една откровена лъжа, която трябва да ги извади от каквато и да е възможност и вероятност те да „залитнат” към самостоятелно мислене и търсене на истината.

Дори до 80-те години родители в България все още вярваха, че има такива хора, „гангстери”, които непременно идват от Запада и които убиват деца с играчки-бомби. Поради това, че самите тези родители са били възпитавани по този начин, така и те възпитават своите деца, толкова е силна тази психоза, която дори и днес в разни форуми в интернет все още намира почитатели и последователи!

Нормално е родителите да пазят децата си, защото опасностите наистина не са малко. Новото време предлага и нови опасности, разнообразни са вече рисковете, които застрашават децата. Когато обаче тези рискове някога, в епохата на „желязната завеса” се превърнат в идеологическа самоцел, нещата излизат извън контрол.

Няма начин някой да прояви „небрежност” и да не обърне внимание на предупреждението, че детето му може да пострада заради „американски гангстери”! Дори и да осъзнава, че това е пълна глупост, всеки родител „за всеки случай” би взел мерки. Именно на това разчита властта тогава – на такива „извънредни мерки”, защото те легитимират една откровена лъжа, която е продукт на изкривена „дипломация” от уродлив тип. Все пак, това се тръби от всички възможни източници – радио, телевизия, вестници, радиоточки, коментарни списания, брошури, идеологически документи. Един нормален човек не може дори да допусне, че е възможно да се осъществява толкова мащабна мистификации, манипулация и демагогия. И точно тук властта е постигнала своята горчива цел, когато твърди отривисто, че „американски гангстери” „атакуват” децата на България!

Една лъжа се е превърнала в очакваната „истина”, една идеология стъпва върху самата себе си и се издига „за собствената си коса”, за да се превърне в господстваща за десетилетия, с цената на мъчения и измами!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България” в София

Няма коментари: