вторник, 1 декември 2015 г.

ЗАБРАНИХА ЛИ НАИСТИНА СЛУЖБИТЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ОДРИН…!!?

Александра Карамихалева - началник на
Отдел "Връзки с обществеността"-
Свети Синод на БПЦ-БП

Снимка: www.pravoslavie.bg
„Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла. Това разказа пред ”Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса”, съобщи сайтът dnes.bg.

Потърсихме за коментар началника на отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ-БП – Александра Карамихалева, която заяви пред „Православни новини” следното:

„По това време в църквата ни в Одрин е служил местният архиепископ, който отговаря за Одрин. Той е гръкоезичен и е съвсем естествено той да води службата на гръцки език, а не на църковнославянски, който той не знае. Това не означава, че е забранено да се служи на църковнославянски език, нито пък, че това е специално направено сега от патриарх Вартоломей І. Одрин се намира в диоцеза на Вселенската патриаршия и гръцки духовници имат право да служат и в нашия храм в града”.

Уточнението от Синода ни е важно, защото в инерцията на истерията от последното посещение на Вселенския патриарх в България, сякаш той ни стана виновен едва ли не за всичко, което се случва, или не се случва в родната Църква като институция, а в същото време, някак не  редно да търсим „под вола теле”, както казва народът ни!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: