вторник, 22 декември 2015 г.

КАК БАВНО И ПОЛЕКА СИНОДЪТ „НАБИЧИ” ЦЕНИТЕ ЗА ЧОВЕКА…!

Според наши източници, близки до Светия Синод, заплатата на едни митрополит в момента е 2300 лв. За сравнение, по времето на патриарх Максим, заплатата на един митрополит е била 600 лв….! самият патриарх е получавал 650 лв. Коментарът оставям на Вас, защото според мен нещата са прозрачно ясни!

И още един пример, отново с покойния патриарх Максим. Когато му се повредил климатикът в покоите, предложили му, да му го сменят, а той отговорил, че няма нужда, защото, като му стане топло, ще си отваря прозореца да влиза въздух!

Сега да се върнем на митрополитите. Освен заплата, която се твърди, че вече е 2300 лв., както казахме, митрополитите получават и така наречените „заседателни”, когато идват на заседания на Светия Синод в София, каквото всъщност им е задължението. В същото време на свещениците заплатите, които идват от Църквата, са между 350 и 450 лв. общо за страната. Да припомним, че Църквата пенсии на свещеници не дава!

Сега Църквата увеличи със 100% цената на свещите. Питаме, това ли е социалната дейност на БПЦ? Нали тя се грижи за бедните, е как се грижи, като увеличи цената на свещите двойно ли…!? Ясно е, че свещите струват пари, ясно е, че цента им е по-ниска от тази, която би следвало да е, но трябва ли това да е изцяло за сметка на миряните!?

Какво социално направи Църквата ни през 2015 г.? Приютът на отец Иван  например е негова инициатива и негово дело, Църквата няма нищо общо с него, какво направи Синодът ни? Изпокара се с половината журналисти, капсулира се, като стана по-лесно да получиш информация от Парламентарната комисия по вътрешна политика, нежели от Светия Синод на БПЦ-то ни!

Свещта от 10 ст. имаше до сега себестойност 2 стотинки. Останалите 8 стотинки отиваха печалба -малка част за храма, а по-голямата част за митрополията, или за Синода. Сега пак е така, само че печалбите се удвояват.

Някои отци обясняват, как храмовете нямали пари. Ами как тогава епархийските митрпополити се возят във возила за по няколко стотин хиляди, че даже и ескорт вече имат..!? Да, да, тези митрополити са отговорни за храмовете, които се намират в епархията им! Храмовете – бедни, митрополитите – богати! Как става това?

Един митрополит наскоро беше сниман, как тържествующ се завозва във возило по-скъпо от това на президента, вероятно, а до него друга скъпа кола му беше ескорт! Митрополитите ни да не са станали междувременно някакви бизнесмени, политици, или какво…!!? Нали и те бяха монаси, или са, или пък по-вероятно са били! Е, подобава ли на монах, макар и митрополит, да притежава такъв скъп автомобил, това християнско ли е? Казват, били дарени..! От кого  бе джанъм, кой е този луд, дето ще ти подари кола за 200 хиляди примерно…? Що на мен някой не ми направи такова дарение….?!?!?!

И на фона на тази откровена наглост, сега цените на свещите се удвояват! Вместо да бяха запазили свещите от 10 стотинки да си останат на тази цена, за най-бедните, вместо да се направи една диференцирана таблица за поскъпване на някои свещи, а различните – с различен процент, както е редно, защото големината на свещите е като големината на портфейлите ни и според това се определя цената, архиереите ни направиха едно голямо „ПРАС!” и както се казва се изходиха на метеното….!

Тамън хората започнаха да им съчувстват, как видиш ли някакви хора искат да им отнемат патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски” и както обикновено – „власите се давят накрая на Дунав”…!

За кой дявол им трябваше да увеличават цената на свещите така бакалски?! Защо не се поинтересуваха, как да го направят плавно, елегантно, внимателно и с грижа за най-бедните, защото май най-бедните у нас са и най-вярващи! А като си направим една сметка, то почти целия ни народ е бедняшки, на фона на последните изследвани, че цели 3 млн. от българите ограничават разходите си за отопление и на практика студуват, защото не могат да си позволят топло…!

И как се погрижи за това Църквата ни – „набичи” цените на свещите, за да може едикой си митрополит утре не S-класа да кара, ами да мине направо на новото „Infinity”!

Е, и това ако не е колаборационизъм с мафията, здраве му кажи! Извинявам се на архиереите ни, че си позволявам да ги коментирам, от позицията си на прост мирянин, ама нека им напомня, че те са архиереи и на мен –умен, прост, това съм аз и останалите като мен, те не са архиереи на властта, а на народа,… на целия народ…!

Хаирлия да са им тези 8 стотинки, които вече са 18 стотинки печалба от най-малките свещи….дано дядо едикой си, се чувства още по-удобно в кожения салон на новото си возило…!

Ей така се гради авторитет на Църква, така се печели доверие, така се преуспява в духовното усърдие….!

Пък един ден, когато се изправят пред Онзи горе, да видим, какво ще му обясняват на Него, защото нас могат да излъжат, ама Него – не става…вервайте ми…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: