вторник, 22 декември 2015 г.

КАКВА Я СВЪРШИ СИНОДЪТ НА ЗИМНАТА СИ СЕСИЯ…!?

Преди около седмица завършиха заседанията на Светия Синод на БПЦ-БП. Сред решенията, които се взеха, или по-скоро не се взеха, бяха няколко незначителни и едно – за повишаване на цените на свещите със 100%. Обяснението от Синода, според сайта dveri.bg е: "липса на въпроси за разглеждане".

Колкото и да не даваха сведения за свършеното през тези две-три седмици, все пак се разбра нещичко: един митинг, един орден, едно пенсиониране (на коректор!) и едно послание. " Ето това свърши Синодът ни. Имало, видите ли, "липса на въпроси за разглеждане"…! Добре де, като имате такава липса и нямате какво да правите, защо не решихте въпросите свързани с няколкото висящи църковни дела, преместването на монаси, какво става с епископ Борис, какво става по казуса с епископ Павел, къде е архимандрит Григорий Лозев, какво стана с проблема с църковното календарче за догодина, готова ли е БПЦ за предстоящия събор, има ли достатъчно епископи, ще се правят ли нови и кога…., мисля, че не е нужно да се продължава още с въпроси, които не просто са на дневен ред, те са изключително актуални, защото са не просто злободневни, те пищят за решаване от много време и от много предишни сесии...

Синодът обаче заявява, че имало "липса на въпроси за разглеждане"…! Добре, кога ще решават тези въпроси, че и още един куп подобни…!? Питаме на различни нива в Църквата и ни отговарят, че били разглеждали писма, хубаво, ама писмата са си писма, те са текущи въпроси, какво се прави с належащите, тези, които не търпят отлагане вече години, но отлежават в канцелариите…!?

Наясно сме, че Църквата е твърде консервативна система, тя не е ООД, поне се надяваме да е така, за да бърза с ДДС-то, приключването на годината и т.н. Обаче Църквата е обществена институция, която е призвана да работи за и в полза на обществото. Поне да си бяха направили един анализ на годината, какво са свършили и какво не са, както и какво ще се направи догодина, за да се довърши започнатото…! Дори и това НЕ направиха. Ако пък са го направили, не са го казали, че да го знаем.

Въобще, странно е разбирането на някои наши архиереи, че видите ли, каквото се прави, не бива да се изнася извън техните среди…! Това е глупаво поне по две причини.

Първо, идеята е да има гласност не заради тщеславие, а защото така инициативите стават общественополезни и второ, като се мълчи по дадени проблеми, те не се решават сами.

Колкото повече умишлено се държат журналистите, респективно – обществото, в страни от проблемите в Църквата, толкова медиите сами правят анализи, които не винаги са особено прецизни и така в информационния вакуум се създава среда за вируси в информацията, които са в градината на Църквата, не на обществото, което има нужда да е запознато с дейностите на собствената си православна институция. Когато едно нещо не е ясно се появяват митове, дори и да са напълно неверни, те заместват очевидната и остра липса на информация.
Проблемът не е в това, че питаме, проблемът е в това, че нищо не се прави, за да се променят нещата! 

Архиереите се дразнят когато ги питаме, защото им нарушаваме идиличното и романтично спокойствие, застинало като картина на Майстора във възрожденските им сараи. Ами нека да им напомним, в случай че са забравили де (!!!), че това да си владика, не е единствено и само да дебелееш и да подаваш тлъсти пръсти за благословия, владиката е духовник, преди всичко друго. Митрополитството е административна „обязаност”, а не аристократична офикия!

Не е нормално Синодът ни да се занимава само с писма на една традиционна сесия от заседания, при положение че „висят” със „страшна сила” един цял куп нерешени въпроси, при това от години и те много добре знаят това!

На какво се надяват, че ще дойде пак Вартоломей Вселенски и ще им реши проблемите ли, ами не, няма да стане така…!

Сами трябва да се захванат, да решат, ще завеждат ли църковно-наказателни дела на духовници, за които имаха такива намерения, ако не, какво ще ги правят, ще оправдават ли епископите Борис и Павел или ДА, както и още много, това си зависи от нас самите като Църква и най-вече от ръководството в лицето на епархийските архиереи.

„Липсата на „въпроси за разглеждане” не е обяснение за едно говеждо безхаберие, лениво бездействие и аристократично самодоволство, каквото понякога се демонстрира и което напълно противоречи на едно монашеско смирение в енергично служение и онтологична одухотвореност, което се очаква от духовниците ни, особено висшите, поне колкото могат, защото те са ни примера, какви трябва да сме самите ние!

За фйсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

Казусът с епископ Павел е решен още в края на миналата година