сряда, 30 декември 2015 г.

СВЕЩЕНИК ОТ ДОБРИЧ СЪБИРА САМОТНИЦИ ЗА НОВА ГОДИНА

Снимка: grabo.bg
В самия край на календарната година една сякаш случайна новина се завъртя в новинарския оборот из фейсбук. Един свещеник от Добрич, събирал бездомни хора, самотни и такива, които искат да празнуват с тях, в трапезарията на Църквата.

Цяла година пишем за какви ли не проблеми, които ги има в Църквата ни, те са реалност, за съжаление. В края на годината сякаш ни е нужно да се смирим, за да си направим равносметка за самите нас, а такава новина сякаш ни дава духовна утеха, че все още има надежда и има хора, които милея за другите хора.

Сякаш този пример сме чакали през цялата година, Църквата да се загрижи наистина за бедните, каквато е и мисията й, не само да им изнася сказки за превенция на СПИН, или духовни беседи, които разбира се са полезни, но само те не са достатъчни!

Ето го примерът, свещеник Емануил от храм „Света Троица” в Добрич е намерил начин да изпълни своя и на Църквата подвиг, който да се превърне в благороден пример!

„Това е една спонтанна идея, покрай Рождество Христово. Много хора казват, че не обичат тези празници, защото са сами, децата им, или родителите им не са тук, в чужбина са и няма, с кого да посрещнат празниците. Има и хора, които нямат финансова възможност. Ние решихме да поканим именно такива хора на тази трапеза в трапезарията към храма. Може да дойдат и други хора, всеки, който поиска”, каза специално в интервю за „Православни новини”, отец Емануил.

Той беше достатъчно скромен, за да не каже, че това е обмислен и планиран акт на съчувствие, милосърдие и благотворителност, а през цялото време казваш, че идеята е спонтанна. Такава организация обаче не става спонтанно, а е планирана и говори, че този български духовник е имено ДУХОВНИК, човек, който се грижи за вярата, за душите на неговото паство, той се грижи за тях, дори когато останалите ще ядат и ще пият в къщи, а той ще бъде със самотниците и несретниците на една маса, за да не са те сами, за да се почувстват поне малко обичани, ако не от друг, поне от своите събратя в Църквата.

„Ще присъствам на трапезата със семейството ми. Целта е не само да се съберем и да се наядем, а да се приобщим с тези хора, те да видят, че Църквата не е само една сграда и институция, а е преди всичко общност от хора”, казва още отец Емануил. Всъщност, това е и мисията на Църквата, да приобщава хората, да ги вразумява във вярата и надеждата за спасението на душите им.

„Имаше спонсори, които помогнаха, някои с продукти, някои с финанси. Една част от нещата са от нашето помощно стопанство. Надявам се това да стане традиция не само на 24 и 25 декември. Нека хората да видят, че има любов, а не само омраза”, завърши отец Емануил и даде благословия за всички нас!

P.S./

Така завършваме тази бурна година, в която се случиха много интересни, важни, а и нелицеприятни, но реални събития и процеси, и в Църквата ни. Всъщност новините, с които завършваме годината са две, тази и решението за запазване на собствеността над храма „Св. Ал. Невски” в София. Дано с тези добри новини влезем в новата календарна година и дано за всички нас тя е по-добра, по-благосклонна и по-мирна!


С тази последна статия за отиващата си 2015 г., от името на администраторите на фейсбук-групата „Православни новини”, искаме да пожелаем на всички членове на тази виртуална интелектуална общност - бивши, настоящи и бъдещи, да се обичат повече, да бъдат колкото могат по-добри и да вярват повече! Благодарим Ви, че сте с нас, благодарим за хубавите думи и за критиките! Надяваме се и през 2016-та да бъдем отново заедно и отново да търсим истината, защото само в нея ще спасим изтерзаните си души! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

2 коментара:

Анонимен каза...

Това се казва истински ДУХОВНИК!!
Отец Емануил е прекрасен ЧОВЕК дано и други свещеници да последват неговият пример и да правят повече добро а не само да изнасят беседи и да се чудят как да скубят хората със скъпите кръщенета, венчавки и др. Всички знаем че отчето е бил мюсюлманин и това е един добър пример че не всички мюсюлмани са лоши хора!!
Весели посрещане на новата година г-н Жеков!

Венци каза...

Благодаря....!!!