събота, 14 ноември 2015 г.

НА ГОСТИ „У ДОМА”

СНИМКА: Добромир Георгиев-втори администратор
на фейсбук-група "Православни новини". 
В деня, в който разбрахме ужасяващата новина за атентатите в Париж, посетихме планирано храма на името на Преподобна Петка Търновска в с. Желява край София. Оказа се едно наистина прелестно място, където  човек може да дойде, за да си почине от бездушното ежедневие и да се помоли, да помисли, да постои сам със себе си и Бог.

Оказа се, че това място е „наше”, така ни увери Цветанка, по чиято инициатива е построен храмът и е възстановен параклисът до храма. „Елате, ще Ви дам ключ, останете да спите тук, когато поискате, това е Ваш дом!” ни увери Цветанка, защото този храм е сътворен за хората и от хората. За първи път няма забрани за нищо. Цветанка вярва, че когато се забранява нещо, сякаш нарочно хората правя обратното.

„Когато лятото поставяме градински украшения и фигурки, аз казвам на децата да си играят с тях, да ги хранят, да ги погалят. Ако им забраня, те ще ги начупят, а така ги уважават”, казва още Цветанка. Повтаря ни, че ни обича, черпи ни, кара ни да се чувстваме наистина като в дома си, защото това е духовен дом за всички православни. И мястото е красиво, и храмът е красив, и параклисът е красив.

В олтара на параклиса е поставен камък, донесен от Израел. Мястото е възстановено, тук е имало ранновизантийски параклис, възстановяван, унищожаван и днес отново възстановен. Чувството е наистина сякаш сме си у дома – уютно, красиво, споделено, топло, светло и …наистина наше!

Помолихме се и в олтара на храма, и в олтара на параклиса…! Много, много силно усещане, което остава за цял живот!

Пак ще отидем, а сега благодарим за този ден! Макар и тъжен, заради загиналите в атентатите в Париж, този ден остави силни впечатления у нас. 

Запалихме свещи и за живите, и за мъртвите, нашите близки покойни и онези, които си отидоха заради една криворазбрана вяра не в доброто, а в истинското зло! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: