понеделник, 30 ноември 2015 г.

МИРЪТ – НАЙ-ГОЛЯМОТО КЛИШЕ НА „ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА”

Мирът е една от характеристиките на историческото време, които най-силно са били и са употребявани. Мирът беше основната „дъвка” и по време на комунизма в България, защото именно с него най-много се спекулираше. Именно мирът беше разменната монета, когато социалистическият Изток обвиняваше капиталистическия Запад. Комунизмът твърдеше, че Западът нарушава мира в света, милитаризира се, извършва ядрени опити и напада суверенни държави, а в същото време, комунистическият Изток правеше точно това. Така постепенно мирът се превърна в основен, крайъгълен камък на идеологическата борба в света по времето на „желязната завеса”.

Цялата пропаганда на социалистическата система беше впрегната в това, да се набляга имено на това, че видите ли, комунизмът подкрепя мира в света, а капиталистическите държави са агресори и милитаристи. Художественото изобразяване на това достигаше своите висоти в работата на редица „художници”, които къде по собствена воля, къде и не съвсем, „рисуваха” или може би по-точно е да се каже, изобразяваха тези процеси по един трагикомичен начин.

Винаги вождът-лидер на съответната комунистическа държава е на преден план, той запълва поне 1/3 от платното, а около него са изобразени хилядите малки „комунистчета”, които го поздравяват за това, че той „пази мира” в света. Знамената, заводите и пушеците от комините само засилват усещането, че вождът е част от народа, че той милее и се грижи за народа си именно като се грижи за мира в света.

Обратното, западните лидери са иронизирани, те са обикновено малки, невзрачни фигури и непременно държат в ръцете си бомби, а символите на смъртта са навсякъде по плакатите.

Така се формираше определен начин на мислене и се наслагваше идеологическа тлака в съзнанието на хората, за да не могат те да мислят свободно, да разсъждават и по този начин да видят истинското лице на демагогията. Именно демагогията караше хората да вярват, че Америка е милитаристична държава, че тя завладява невинни хора в слаби държави и ги държи в подчинение.

Всичко беше подчинено на клишета, животът беше едно голямо клише, същото, както когато днес казваме да мислим позитивно, какво значи да се мисли позитивно, как се мисли позитивно в напълно негативна среда…!? Именно по този начин се появиха абсурдни лозунги в годините на развития социализъм, които лозунги тръбяха: „Да живее международното положение…!”. Какво значи това, да живее международното положение, то не е одушевен предмет, то е дипломатически процес, то е динамика на действието, а не предмет, субект!?

Мирът и международното положение бяха сред тези клишета, с които комунистическата държава жонглираше, за да държи в непрестанно вцепенение своите поданици. Позитивното мислене днес някога беше заменяно с „прогресивно”. Всичко, което беше угодно на партията и властта в тоталитарната комунистическа държава от съветски тип, беше определяно като прогресивно.

Под прогресивно човечество се разбираше пролетариатът – злощастното народонаселение в социалистическия блок. Прогресивни бяха, разбира се комунистическите държави, а идеите на Маркс, Енгелс, Ленин и „нашия” Георги Димитров бяха огласявани именно като „прогресивни”. За кои идеи обаче ставаше въпрос, на никого не ставаше ясно, защото това отново беше едно клише – празнословие, суха дума, куха от към съдържание. Целта беше не да се каже нещо, още по-малко пък смислено нещо, целта беше да се внуши нещо, а внушението става с магия. Магията се извършваше по модерен начин, като се спекулираше с идеологически клишета, най-активното сред които беше това за мира в света.

Сенчестият изток оправдаваше собствената си истерия за превъоръжаване с това, че Западът се готви за война. Войната беше най-голямата заплаха, защото комунизмът разчиташе на спомените на по-възрастните, онези, които бяха видели с очите си ужасът на войната. От тук и мирът заемаше това важно място в цялостния идеологически профил на историческото време.

Няма нужда да се зомбират хората, те се самозомбираха, след като първоначално бяха облъчени със смъртоносна доза пропаганда. От тук мирът като най-голямото клише на комунизма се превръщаше в перпетум мобиле, той работеше в полза на една илюзия, като се самовъзпроизвеждаше на принципа на канцерогенната клетка.

По този начин „прогресивното човечество” се бореше със „загниващия капитализъм”, а в един момент се оказа, че всъщност социализмът е толкова прогнил отвътре, че шасито му се разпадна в края на 1989 г., когато цялата система рухна тежко като един древен и уморен Ти-Рекс.

Последният вопъл на социализма, който трябваше да достигне до своя апогей – комунизма беше именно като на динозавър – въздъхна не от мъка, а от безсилието на собствената си безперспективност!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България” в София

Няма коментари: