петък, 31 юли 2015 г.

КОЛЕГИ, ПО-ВНИМАТЕЛНО С КРАВИТЕ…!

„Една крава подлуди Северното Черноморие”, беше сред основните теми, които медиите дъвкаха дни наред, а и още продължават. Става дума за месото, за което имаше съмнения, че е заразено с антракс. Затворени бяха няколко заведения във Варна, на „Златни пясъци” и в Кранево, а медийната истерия придоби пандемични размери!

Журналисти се упражняваха в реторика, как една крава, направила луди всички хотелиери по северното ни Черноморие…!

Всъщност, не става дума за една крава, а за месо, което вероятно е било заразено с антракс. Ако това месо, има досег до друго, или другото месо има досег до повърхности, където е било заразеното месо, то тогава темата за „една крава” става несъстоятелна.

Не говорим за това, че месото от една крава, което вероятно е имало антракс е подлудило хотелиерите, проблемът е, че това месо, може да е заразило и друго…!

Според ветеринарния лекар д-р Добромир Георгиев, спорите на антракса са особено силно устойчиви във външната среда. Те мога да се запазят десетки години и да бъдат опасни за хората. Според него, спорите се съдържат в почвата, но могат да се намират и по различни повърхности, където евентуално е имало заразено месо.

Обикновено, спорите на антракс се унищожават с огън. Ако е открито огнище във ферма, тя се изгаря, а ако е открито такова на пасище, то се огражда и не се използва, твърди д-р Георгиев.

Така че, колеги, когато търсим медийна сензация, в лятната новинарска суша, не е лошо първо да попрочетем малко повече по темата, или поне да попитаме експерт, /който не е на плажа…(!)/, преди да „изтерясваме” в медиите, в които работим.


Вярно…, липсата на новини е проблем, който понякога провокира да пишем и за нелепици, само че…! Не е достатъчно да гледаме главния си редактор в очите, трябва и сами да се осведомим…! Така се прави, когато искаме да сме прецизни и актуални. Иначе – наистина намираме страхотни новини, които обаче се оказват партенки и още нещо - демонстрират слаба обща култура, а това не е хубаво…! 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: