понеделник, 20 юли 2015 г.

Интернет-троловете - новите журналисти!?

Една кратка справка в bg.wikipedia.org, ни дава твърде детайлна представа за това, що е то трол и каква почва има то/той у нас: „Тролът е чудовище в скандинавските народни поверия. Троловете са свръхестествени същества подобни на великани и обикновено враждебно настроени към хората. Също така се смята, че троловете били от камък, с очи от диаманти, похапващи хора, но основното им меню било също камъни. Троловете са нощни същества, тъй като се раждат от камъка и на слънчева светлина се превръщат отново в камък…”.

В последните години обаче особено актуални станаха така наречените интернет тролове. Отново справка на същото място ни казва, че”: „В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор”.

И така да обобщим: тролът е чудовище, в конкретния смисъл е словесно чудовище. Освен това тролът е още и враждебен към хората, което го прави антихуманно същество, което е от камък. По този начин този тип пишещи са безхарактерни и напълно хладнокръвни ползватели на словото.

Очите им са диамантени, което ще рече, че виждат добре, може би дори много по-добре, или най-добре всичко, което трябва да видят, за да знаят, къде да нанесат поредния си „удар”.

Троловете са нощни същества, което обяснява до голяма степен дейността им – тя винаги е анонимна, на тъмно и по късна доба, когато всички спят, най-вече, когато спи съзнанието. Именно тогава ефирът се насища с троловщина и тя е предназначена да отклони внимание, или да насочи внимание именно в дадена посока. Когато обаче изгрее символичното слънце, тоест – нещата се осветлят и темите станат ясни,  а приоритетите – прозрачни, тогава троловете умират, защото те се раждат от камъка и на слънчевата светлина отново се превръщат в камъни – тоест – в закостенели образувания, които не са в състояние да реагират.

Или иначе казано, интернет троловете са нов вид пишещи, нов вид информатори и коментатори, които нямат за цел да осветляват темите, а целят насочване на внимание и понякога и разсейването му.

Интернет-троловщината отдавна е позната, но предприема непрекъснати метаморфози. Това е частичен ефект и на родната ни журналистика. Преди ги наричаха платени, сега те са просто тролове, някак придобили „административен” статут и от това – лично самочувствие, което обаче е формална ювелирна ценността, но само за самите тях.

Концентрацията на розовата мъгла трябва да се разсейва около всяка статия и обикновена публикация в социална мрежа, защото нагнетяването  й може да доведе до някаква форма на съществуване на оптимална истина, според троловете.
Ето тук е мястото им, те хвърлят бомбата на съмнението на практика в абсолютно всичко и се получава ефект на осколките – словото се разсейва, информационната среда се размътва отново и конкретните изводите придобиват неопределен образ.

Целта е постигната – камъкът е хвърлен в спокойното езеро и протуберансите отнасят настрани всеки и всичко, което има отношение към избистрянето на темата и достигането до истината.


В този смисъл така наречените интернет тролове формулират нещо като нов тип „журналистика”, която има задача не да информира, а точно обратното - да дезинформира.

За sbj-bg.eu 

Няма коментари: