четвъртък, 2 юли 2015 г.

ЗАДАВА ЛИ СЕ НОВО „ЦЪРКОВНО ТОРНАДО”, ТОЗИ ПЪТ НАД БАЧКОВО…!?

Снимка: www.bulgarianhistory.org
Църковни среди са притеснени от слухове, които все по-упорито се носят в ефира над Бачковския манастир. Говори се за предстояща смяна на ръководството в лицето на архимандрит Симон. 

Обяснението: понеже пред медиите той заяви, че не може да издържа и Пловдивската духовна академия, както и църковната телевизия в южната ни епархия. Задължението на манастира е само към Пловдивската духовна семинария. Очевидно е ставало дума за подобни щения на пловдивския владика, след като Симон реагира дори през медиите.

Говори се още, че на мястото на архимандрит Симон ще бъде въдворен Величкия епископ Сионий, срещу когото има вече няколко жалби и писма до Синода! Без да изпадаме в сравнения между двамата, защото това на практика е невъзможно, все пак трябва да отбележим, че Симон е уважаван човек, а освен това е и работлив. 

Манастирът е богат, има имоти чак в Северна Гърция, до Солун. Това е най-богатият манастир от трите ставропигии – Троянският, Рилският и Бачковският. Ако Рилският има субсидии по линия на ЮНЕСКО, то това все пак са целеви пари, за които се следи разхода и от там с една дума не може да се краде. Бачковският манастир обаче получава средства, за които не се следи от такова ниво за разхода.

Дали начинът за отстраняването на архимандрит Симон няма да е по метода от Троян...? Готова ли е айнзац-групата на църковните „братя Грим”, която да спретне поредния гей-скандал, този път като замесят например архимандрит Симон? Преди две години бяха замесени имената на двама от възрастните монаси в Бачково, които според „братя Грим” били гейове.! Трябва да уточним, че говорим за двама старци на близо 80 години….! Какви гейове са те, дали въобще знаят значението на тази дума…!?!?!?

Бачковския манастир е манастирът с най-много монаси у нас. Откакто Симон е игумен няма избягал монах, дори напротив, идват, бягайки от други епархии, дори един игумен отиде там, за да стане редови монах, бягайки от Видин, защо ли..!?!?!

Дали гей-картата отново ще влезе в употреба, дали отново по този грозен начин ще се разгонва монашеско братство на една ставропигия, дали отново възрастни хора, монаси ще бъдат развявани по медиите и ще бъдат излагани като някакви панайрджийски мечки….!? Само да припомня, че след последните подобни „блицкрийг”-ове на църковните „братя Грим” и благоверният им епископ – негей,…сакън…, почина архимандрит Августин! Това ли да очакваме и сега…?!?!?! Ще се намеси ли Синодът, кога и как?

Да не забравяме, че Синодът забрани на монах, вече йеромонах Стефан, нереализиралият се троянски брат, да пребивава в Троянския манастир. Ако наистина готвят епископ Сионий за Бачково, йеромонах Стефан може да се окаже единственият монах в този манастир…! Дали съдбата на Троянския манастир не се задава като „църковно торнадо” над втора ставропигия…, отново в сянката на епископското було на „император” Сионий….?!?!?!

Говори се, че в софийската семинария е имало отчисления от всяка венчавка и кръщене, дори и да не е участвал ректорът в тези ритуали…! Ако това е вярно, какво ли ще е отчислението в Бачково, където парите са много повече…!!! Въобще, явно бизнес-системата в БПЦ работи безотказно, в името на все по-хубави коли и одежди….!

И накрая, понеже пак се говори, че архимандрит Симон е човек на Врачанския митрополит Калиник, дали последният ще успее да се пребори със събрата си Николай Пловдивски в епичната битка на титаните – Симон, или Сионий…., това е въпросът…, кой ще „яхне” Бачково и накъде ще се насочат финансовите потоци – навън, или навътре...!?!?!?

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: