четвъртък, 30 юли 2015 г.

ЕДИН ЙЕРОМОНАХ РАЗИГРАВА ЦЕЛИЯ СИНОД, ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА!

Интересни неща стават по официалния сайт на родното ни БПЦ.

„Видинска света митрополия по молба на своя Архипастир - Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан информира, че Негово Всепреподобие йеромонах Василий (Венков), известен катобрат на Зографската света обител на Света гора – Атон е клирик на Видинскаепархия и понастоящем е каноничен свещенослужител и е на послушание към Раковишката света обител „Св. Троица“, Кулска духовна околия.”, се казва в съобщение на Видинска митрополия, публикувано на 24 юли 2015 13:31 ч.

Казва се още, „че след направена проверка, бе установено, че от Светия Синод на БПЦ-БП не е взимано такова решение, както и не е изпращано запретително писмо от Светия Синод до епархийските митрополити”.

В същото време, публикацията в същия ОФИЦАЛЕН сайт на БПЦ стои и гласи: „На заседанието си на 8 април 2014 г. Св. Синод, като разгледа писмо на игумена на Зографската св. обител на Св. Гора-Атон схиархимандрит Амвросий, РЕШИ:

Забранява на бившия брат наманастирското братство на славянобългарския манастир "Св. ГеоргиЗограф" (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия.” Публикацията е от 12 април 2014 г.,  15:40 ч. Ако забраната не е реална, защо не е свалена от официалния сайт?

Кога ни подвеждат, тогава, или сега…? За синодалня сайт отговаряше сливенски митрополит Йоаникий …! После, до колкото ни е известно, тази роля пое неврокопския митрополит Серафим. Значи ли това, че под неговото ръководство и наблюдение в същия този сайт е публикувана информация, която, според хора от Видинска епархия, не е вярна…!? Едва ли...по-скоро говорим за пореден опит да се профанизира едно официално решение на Св. Синод, но от кого..., от друг митрополит, или от заинтересованите му придворни булоносци...!  Ако е така, що за безотговорност е това…!?

Ако не е вземано подобно решение на Св. Синод, тогава защо такова е било публикувано при това пак повтаряме – в ОФИЦИАЛНИЯ сайт на БПЦ и под наблюдението на един митрополит…? Това, че не са разпратени писма до митрополитите, не отменя вече ВЗЕТО решение на заседание на Св. Синод.

Последващите действия не са основание за отмяна на основното решение, все пак…! Поне така е в официалното право.

Въобще, каква е тази истерия, да се държи този скандален човек в църквата ни? Защо са тези напъни, с какво толкова е важен този човек за нашата църква, че да му се позволи направи на луди всичките ни митрополти…!?!?!?

„Православни новини” писа по казуса преди почти година...!!! Тогава обаче това беше глас в пустиня. Сякаш такъв проблем нямаше, просто не съществуваше. Тогава информацията беше заметена под килима и проблемът беше „решен”. Сега вече, година по-късно, има реакция, но дали пък не е станало твърде късно…., защото няколко високопоставени расоносци си развяваха "одеждите" напълно безнаказано...цяла година…!!!


ЗАЩО Василий Венков подлудява цял Синод на една поместна православна църква и това не прави впечатление на никого в същия този Синод…ЗАЩО…, с какво той „държи” Синода, или има нещо друго,….но какво…..!?!?!?

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: