неделя, 17 август 2014 г.

КАК НИЗВЕРГНАТ МОНАХ МОЖЕ ДА СТАНЕ ИГУМЕН НА МАНАСТИР?



„Пловдивският епархийски съвет взе решение да забрани на йеромонах Василий (Венков), числящ се към братството наЗографския манастир на Света Гора, но почти постоянно пребиваващ в България, даизвършва каквито и да било богослужения в Пловдивска епархия. Решението идва след разследване на комисия на Пловдивска митрополия в Калоферския манастир за взаимоотношенията между йеромонаха, смятан за духовник на монахините, и сестринството”, съобщава http://dveri.bg/ на 17 Януари 2014.

Това се оказва втората епархия в страната, която взема решение да забрани дейността на йеромонаха като духовник. Преди няколко години такава забрана беше издадена и за Софийска епархия от Софийския епархийски съвет под председателството на викарния епископ Знеполски Йоан.

Като клирик на друга юрисдикция (Атон е под юрисдикцията на Вселенския патриарх) той не можеше да бъде санкциониран от българска църковна власт.

Сега се оказва, че въпросният монах е гласен за игумен на Раковишкия манастир в България. До колко информацията е вярна, предстои да разберем. Въпросът е, как след като отец Василий е бил предложен за низвержение от манастирския събор на манастира „Зограф”, та как същият монах ще става игумен в България!?!?!? Не коментираме, защо той е бил предложен за низвержение. Това в случая е решение на манастирския събор на българския манастир на Атон и не е наша работа да коментираме, още повече, че не това е и темата ни.

За да стане Василий игумен, той трябва да е действащ монах, тоест, да не е предложен за низвержение. Дали Вселенската патриаршия , която е оторизирана да низвергне този монах окончателно, е взела вече решение, също не е от значение, защото той вече е бил предложен за низвержение от манастирския събор. При това положение, монахът не може да стане игумен, където и да е в православния свят, защото на практика, според решението на манастирския събор, той вече не е действащ свещеник,  това трябва да се признае от всички църкви-сестри.

Ако Василий бъде назначен за игумен в Раковишкия манастир, който е към Видинска епархия, това означава, че митрополит Дометиан ще трябва да отмени решението на манастирския събор на „Зограф”, а това той не може да направи, защото първо няма право, дори и манастирът да беше под юрисдикцията на Светия Синод на Българската православна църква. В случая, той е под юрисдикцията на Вселенската патриаршия и отмяната на решение на патриаршията, ако разбира се такова вече има, би било църковен дипломатически скандал.

Какво решение ще бъде взето, ако наистина йеромонах Василий е бил предложен за игумен на Раковишкия манастир, предстои да разберем, дано синодалите ни вземат наистина мъдро решение, за да не ни вкарат в поредния скандал!

2 коментара:

Анонимен каза...

Въпросът е, дали манастирският събор на Зографския манастир е направил нещо повече от това, да изгони йером. Василий от Зограф. Защото засега няма такава инфорация и вероятно манастирските старци са се отървали от Василий, пускайки го на свобода (в България) да си прави онова, което и по-рано е правил в България като брат на Зограф. По светогорски устав случаят на Василий е трябвало да се докладва в кинотиса - общото управление на Атон, а оттам да тръгне и към Цариградската патриаршия. Въпросът не е от юрисдикцията на Св. Синод на БПЦ.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.